Výsledky srovnání mastných kyselin v sušině tuku prsní a stehenní svaloviny bažanta obecného (Phasianus colchicus) a orebice chukar (Alectoris chukar)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872284" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872284 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výsledky srovnání mastných kyselin v sušině tuku prsní a stehenní svaloviny bažanta obecného (Phasianus colchicus) a orebice chukar (Alectoris chukar)
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem naší studie bylo stanovit profil FA ve svalovině Alectoris chukar a bažantů a jeho srovnání mezi prsní a stehenní svalovinou. Ve věku 90 dnů se náhodně vybralo 10 jedinců bažantů a Alectoris chukar pro následnou analýzu mastných kyselin. Koncentrace mastných kyselin byla stanovena na plynovém chromatografu GC 2010 - Shimadzu Inc. Obsah FA byl stanoven v g/100 g tuku. Naše výsledky naznačují, že tuk bažantů ve stehenní svalovině obsahuje obecně více SFA a MUFA ve srovnání s prsní svalovinou. Naopakvyšší obsah PUFA byl nalezen v tuku prsní svaloviny bažantů i orebic, zejména C20:5n3, C22:6n3, a C22:5n3. Získané výsledky by mohly sloužit k podrobnějšímu pochopení kvality a použitelnosti masa pernaté zvěře, zejména s ohledem na profil FA.
Název v anglickém jazyce
Comparison of fatty acids presence in the dry fat content of breast and thigh muscles in common pheasant and chukar partridge
Popis výsledku anglicky
The aim of our study was to define the profile of FA in muscles of alectoris chukar and pheasants and its comparison between the breast and thigh muscles. In the age of 90 days we randomly selected 10 individuals of pheasant and alectoris chukar for subsequent analysis of fatty acids. The concentration of fatty acids was determined by gas chromatograph GC 2010 - Shimadzu Inc. The contents of FA were determined in g/100g of fat. Our results suggest that fat of pheasants in thigh muscle contained generally higher content of SFA and MUFA as compared to breast muscle. Conversely, a higher content of PUFA was found in fat of the breast muscle in both pheasants and partridges, specifically for C20: 5n3, C22: 6n3, and C22: 5n3. The obtained results could serve to understand the quality and usability of feathered game meat in more detail, especially with regard to the FA profile.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník X. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-263-0365-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
169-174
Název nakladatele
Tribun EU s.r.o.
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
25. 4. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—