Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výsledky srovnání mastných kyselin v sušině tuku prsní a stehenní svaloviny bažanta obecného (Phasianus colchicus) a orebice chukar (Alectoris chukar)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872284" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872284 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výsledky srovnání mastných kyselin v sušině tuku prsní a stehenní svaloviny bažanta obecného (Phasianus colchicus) a orebice chukar (Alectoris chukar)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem naší studie bylo stanovit profil FA ve svalovině Alectoris chukar a bažantů a jeho srovnání mezi prsní a stehenní svalovinou. Ve věku 90 dnů se náhodně vybralo 10 jedinců bažantů a Alectoris chukar pro následnou analýzu mastných kyselin. Koncentrace mastných kyselin byla stanovena na plynovém chromatografu GC 2010 - Shimadzu Inc. Obsah FA byl stanoven v g/100 g tuku. Naše výsledky naznačují, že tuk bažantů ve stehenní svalovině obsahuje obecně více SFA a MUFA ve srovnání s prsní svalovinou. Naopakvyšší obsah PUFA byl nalezen v tuku prsní svaloviny bažantů i orebic, zejména C20:5n3, C22:6n3, a C22:5n3. Získané výsledky by mohly sloužit k podrobnějšímu pochopení kvality a použitelnosti masa pernaté zvěře, zejména s ohledem na profil FA.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of fatty acids presence in the dry fat content of breast and thigh muscles in common pheasant and chukar partridge

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of our study was to define the profile of FA in muscles of alectoris chukar and pheasants and its comparison between the breast and thigh muscles. In the age of 90 days we randomly selected 10 individuals of pheasant and alectoris chukar for subsequent analysis of fatty acids. The concentration of fatty acids was determined by gas chromatograph GC 2010 - Shimadzu Inc. The contents of FA were determined in g/100g of fat. Our results suggest that fat of pheasants in thigh muscle contained generally higher content of SFA and MUFA as compared to breast muscle. Conversely, a higher content of PUFA was found in fat of the breast muscle in both pheasants and partridges, specifically for C20: 5n3, C22: 6n3, and C22: 5n3. The obtained results could serve to understand the quality and usability of feathered game meat in more detail, especially with regard to the FA profile.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník X. Kábrtovy dietetické dny

  • ISBN

    978-80-263-0365-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    169-174

  • Název nakladatele

    Tribun EU s.r.o.

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    25. 4. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku