Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení anthokyanů v pšenicích s purpurově a modře zabarveným zrnem

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872347" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872347 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení anthokyanů v pšenicích s purpurově a modře zabarveným zrnem

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce se zabývá kvalitativní analýzou a stanovením anthokyanů v odrůdách pšenice s purpurově (Abyssinskaja arrasajta) a modře zabarveným zrnem (Skorpion). Pro extrakci obsahových látek byl použit ethanol s přídavkem kyseliny mravenčí, identifikace a stanovení obsahu anthokyanů byla provedena pomocí HPLC. Kvantitativním měřením bylo zjištěno, že pšenice s modrým zrnem obsahují 8,3 mg/kg anthokyanu, u pšenice s purpurovým zrnem bylo nalezeno 12,3 mg/kg. Bylo zjištěno, že pšenice s modrým zrnem obsahují zejména delfinidin 3-glukosid, delfinidin 3-rutinosid, kyanidin 3-glukosid, kyanidin 3-rutinosid a peonidin 3-rutinosid. V pšenicích s purpurovým zrnem se v největším množství vyskytuje hlavně kyanidin 3-glukosid, pelargonidin 3-glukosid, peonidin 3-glukosid a peonidin 3-rutinosid.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of Anthocyanins in Kernels of Purple and Blue Coloured Wheat Cultivars

  • Popis výsledku anglicky

    This article describes qualitative analysis of anthocyanins and their quantitative determination in wheat with purple (Abyssinskaja arrasajta) and blue (Škorpion) coloured kernels. We used ethanol and formic acid for extraction of anthocyanins from wheat. Determination of anthocyanins was performed by using HPLC. There is 8.3 mg/kg of anthocyanins in blue wheat and 12.3 mg/kg of anthocyanins in purple wheat. We found out presence mainly delphinidin 3-glucoside, delphinidin 3-rutinoside, cyanidin 3-glucoside, cyanidin 3-rutinoside and peonidin 3-rutinoside in blue coloured wheat kernels. Purple wheat contains mostly cyanidin 3-glucoside, pelargonidin 3-glucoside, peonidin 3-glucoside and peonidin 3-rutinoside.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Obilnářské listy

  • ISSN

    1212-138X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    21

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3-4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    75-77

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus