Kvalitativní a kvantitativní stanovení anthokyanů v kultivarech pšenice s modrým a purpurovým zrnem
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872348" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872348 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalitativní a kvantitativní stanovení anthokyanů v kultivarech pšenice s modrým a purpurovým zrnem
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo stanovení a identifikace anthokyanů v pšenicích s modrým a purpurovým zrnem. Pro extrakci anthokyanů byl použit roztok ethanolu a kyseliny mravenčí. Stanovení anthokyanů bylo provedeno pomocí HPLC. Pšenice s modrým zrnem obsahovala 8,3 mg/kg a pšenice s purpurovým zrnem 12,3 mg/kg anthokyanů. V pšenicích s modrým zrnem byli identifikováni delphinidin 3-glukosid, delphinidin 3-rutinosid, kyanidin 3-glukosid, kyanidin 3-rutinosid a peonidin 3-rutinosid. Pšenice s purpurovým zrnem obsahovala zejména kyanidin 3-glukosid, pelargonidin 3-glukosid, peonidin 3-glukosid a peonidin 3-rutinosid.
Název v anglickém jazyce
Qualitative and Quantitative determination of anthocyanins in kernels of purple and blue coloured wheat cultivars
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was determination and identification of anthocyanins in blue and purple wheat. We used ethanol and formic acid for extraction of anthocyanins from wheat. Determination of anthocyaninswas performed by using HPLC. Blue wheat contained8.3 mg/kg and purple wheat 12.3 mg/kg of anthocyanins. We identified mainly delphinidin 3-glucoside, delphinidin 3-rutinoside, cyanidin 3-glucoside, cyanidin 3-rutinoside and peonidin 3-rutinoside in blue wheat. Purple wheat contained mostly cyanidin 3-glucoside, pelargonidin 3-glucoside, peonidin 3-glucoside and peonidin 3-rutinoside.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Potravinárstvo
ISSN
1337-0960
e-ISSN
—
Svazek periodika
7
Číslo periodika v rámci svazku
March
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
145-148
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—