Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalitativní a kvantitativní stanovení anthokyanů v kultivarech pšenice s modrým a purpurovým zrnem

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872348" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872348 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalitativní a kvantitativní stanovení anthokyanů v kultivarech pšenice s modrým a purpurovým zrnem

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo stanovení a identifikace anthokyanů v pšenicích s modrým a purpurovým zrnem. Pro extrakci anthokyanů byl použit roztok ethanolu a kyseliny mravenčí. Stanovení anthokyanů bylo provedeno pomocí HPLC. Pšenice s modrým zrnem obsahovala 8,3 mg/kg a pšenice s purpurovým zrnem 12,3 mg/kg anthokyanů. V pšenicích s modrým zrnem byli identifikováni delphinidin 3-glukosid, delphinidin 3-rutinosid, kyanidin 3-glukosid, kyanidin 3-rutinosid a peonidin 3-rutinosid. Pšenice s purpurovým zrnem obsahovala zejména kyanidin 3-glukosid, pelargonidin 3-glukosid, peonidin 3-glukosid a peonidin 3-rutinosid.

  • Název v anglickém jazyce

    Qualitative and Quantitative determination of anthocyanins in kernels of purple and blue coloured wheat cultivars

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was determination and identification of anthocyanins in blue and purple wheat. We used ethanol and formic acid for extraction of anthocyanins from wheat. Determination of anthocyaninswas performed by using HPLC. Blue wheat contained8.3 mg/kg and purple wheat 12.3 mg/kg of anthocyanins. We identified mainly delphinidin 3-glucoside, delphinidin 3-rutinoside, cyanidin 3-glucoside, cyanidin 3-rutinoside and peonidin 3-rutinoside in blue wheat. Purple wheat contained mostly cyanidin 3-glucoside, pelargonidin 3-glucoside, peonidin 3-glucoside and peonidin 3-rutinoside.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinárstvo

  • ISSN

    1337-0960

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    7

  • Číslo periodika v rámci svazku

    March

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    145-148

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus