Stanovení hrubé vlákniny u běžného pečiva dostupného v marketech České Republiky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872351" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872351 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení hrubé vlákniny u běžného pečiva dostupného v marketech České Republiky
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo stanovit obsah hrubé vlákniny u celozrnného pečiva nakoupeného v běžné tržní síti. Bylo analyzováno celkem 10 vzorků pečiva. Hrubá vláknina byla stanovena vážkově spálením vzorku po předešlé kyselé a zásadité hydrolýze. Hrubá vláknina seskládá z celulosy, hemicelulosy a ligninu. Na základě výsledků bylo prokázáno, že obsah hrubé vlákniny u pečiva označeného jako celozrnné je kolem 3 %. Tato hodnota odpovídá obsahu vlákniny v celozrnných moukách.
Název v anglickém jazyce
Determination of crude fiber in bakery products available in markets of Czech Republic
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to determine the content of crude fiber in whole grain backery purchased at current market. It was analyse 10 samples of backery. Crude fiber was determined gravimetrically after combustion of the sample after previous acid and alkaline hydrolysis. Crude fiber consists of celulose, hemicelulose and lignin. Results showed that the content of crude fiber in backery from the market and labeled as whole grain is about 3%. It is value corresponding to the values of fiber in whole grain flours.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek a posterů XLIII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-664-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
223-225
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
2. 10. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—