Nové směry v hodnocení kvality potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872457" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872457 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nové směry v hodnocení kvality potravin
Popis výsledku v původním jazyce
Hodnocení kvality a bezpečnosti potravin je stále aktuálním tématem řady vědeckých prací a výzkumných pracovišť. S přihlédnutím na vysokou rozmanitost trhu s potravinami je výrobce stimulován uvádět na trh výrobky, které budou spotřebitele motivovat k opakovanému zakoupení. Hodnocení kvality finálních výrobků je prováděno senzorickou analýzou, která patří mezi nejvíce využívané metody. Trendem současné doby je, ale rovněž aplikace instrumentálních metod, které ve srovnání se senzorickou analýzou mají schopnost posoudit i vstupní suroviny používané ve výrobě potravin a zhodnotiti jejich kvalitu již před vlastní výrobou. Cílem Ústavu technologie a hygieny vegetabilních potravin je zavedení instrumentální metody analýzy obrazu do oblasti živočišné a rostlinné výroby. Metoda je aplikována mezi běžně používané mikroskopické metody, dále do oblasti detekce fluorescenční mikroskopie a analýzy makrosnímků potravin.
Název v anglickém jazyce
New trends in evaluation of the quality food
Popis výsledku anglicky
Evaluation of quality and food safety is still important topic of many scientific works and research facilities. High diversity of the food market stimulates the producer to create food products which will motivate the consumers to buying once more. Evaluation of the quality of final products is performed by using sensory analysis, which is the most widely used method. The trend of nowadays is the applications of instrumental methods. The instrumental methods have in comparison with sensory analysis theability to assess the feedstock used in the production of foods and evaluate their quality before production itself. The aim of the Department of Vegetable Foodstuffs Hygiene & Technology is the application of instrumental methods of image analysis in foods of animal and vegetable origin. The methods are noninvasive and applied to assessing food from macroslides in combination with microscopic methods.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek a posterů XLIII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-664-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
17-20
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
2. 10. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—