Výcvik posuzovatelů a požadavky pro laboratoř senzorické analýzy dle normy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874263" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874263 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16810/16:43874263
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výcvik posuzovatelů a požadavky pro laboratoř senzorické analýzy dle normy
Popis výsledku v původním jazyce
Senzorická analýza potravin je analytická metoda, při níž se organoleptické vlastnosti potravin posuzují lidskými smysly. Vedle chemického, fyzikálního a mikrobiologického vyšetření je senzorická analýza základní součástí hodnocení potravin. Důležitým a nezbytným krokem k vytvoření kvalitní hodnotitelské komise je její intenzívní výcvik. Podstatou výcviku je poskytnout posuzovatelům zásadní znalosti postupů používaných při senzorické analýze, rozvinout jejich schopnost zjistit, rozeznat a popsat senzorické podněty a v neposlední řadě vytvořit nebo rozvinout jejich správný přístup k problematice senzorické analýzy.
Název v anglickém jazyce
Training for the sensitivity of panelists; and requirements for a laboratory of the sensory analysis according to the national standards
Popis výsledku anglicky
The sensory analysis represents an analytic method during which organoleptic properties are evaluated by the human senses. Besides chemical, physical and microbiological assessments sensorial evaluation is an important part of the food evaluation. Intensive training of a panelist's sensitivity is an important and a necessary step for creating the quality commission for evaluation. The aim of the training is to provide the panelists the essential knowledge about the methods of the sensory analysis, and to enhance their ability to find out, recognize, and to describe the sensory impulse. Last but not least, it is to create or develop an appropriate attitude towards the issue of the food sensory analysis.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510233" target="_blank" >QJ1510233: Komplexní hodnocení vlivu tradičních a alternativních způsobů kastrace na chov prasat a jakost masa pro zajištění udržitelné a konkurenceschopné produkce vepřového masa v České republice</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
5-11
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—