Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výcvik posuzovatelů a požadavky pro laboratoř senzorické analýzy dle normy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874263" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874263 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62157124:16810/16:43874263

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výcvik posuzovatelů a požadavky pro laboratoř senzorické analýzy dle normy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Senzorická analýza potravin je analytická metoda, při níž se organoleptické vlastnosti potravin posuzují lidskými smysly. Vedle chemického, fyzikálního a mikrobiologického vyšetření je senzorická analýza základní součástí hodnocení potravin. Důležitým a nezbytným krokem k vytvoření kvalitní hodnotitelské komise je její intenzívní výcvik. Podstatou výcviku je poskytnout posuzovatelům zásadní znalosti postupů používaných při senzorické analýze, rozvinout jejich schopnost zjistit, rozeznat a popsat senzorické podněty a v neposlední řadě vytvořit nebo rozvinout jejich správný přístup k problematice senzorické analýzy.

  • Název v anglickém jazyce

    Training for the sensitivity of panelists; and requirements for a laboratory of the sensory analysis according to the national standards

  • Popis výsledku anglicky

    The sensory analysis represents an analytic method during which organoleptic properties are evaluated by the human senses. Besides chemical, physical and microbiological assessments sensorial evaluation is an important part of the food evaluation. Intensive training of a panelist's sensitivity is an important and a necessary step for creating the quality commission for evaluation. The aim of the training is to provide the panelists the essential knowledge about the methods of the sensory analysis, and to enhance their ability to find out, recognize, and to describe the sensory impulse. Last but not least, it is to create or develop an appropriate attitude towards the issue of the food sensory analysis.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510233" target="_blank" >QJ1510233: Komplexní hodnocení vlivu tradičních a alternativních způsobů kastrace na chov prasat a jakost masa pro zajištění udržitelné a konkurenceschopné produkce vepřového masa v České republice</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    27

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    5-11

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus