Metody stanovení bakteriálních toxinů v potravinách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872905" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872905 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metody stanovení bakteriálních toxinů v potravinách
Popis výsledku v původním jazyce
Alimentární intoxikace představují významnou skupinu onemocnění z potravin ohrožující zdraví konzumentů. Příčinou vzniku onemocnění jsou toxiny přítomné v potravině, které vznikají jako metabolické produkty při množení patogenních bakterií. Mezi významnépůvodce alimentárních intoxikací se řadí Staphylococcus aureus, Bacillus cereus a Clostridium botulinum. V praxi se nejčastěji využívají metody imunologické (ELISA, ELFA, reverzní pasivní latexová aglutinace) a molekulárně biologické (PCR). Lze využít imetody fyzikálně-chemické nebo biologický pokus. Problematiku nepřítomnosti bakteriálních toxinů v potravinách řeší nařízení (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny.
Název v anglickém jazyce
Bacterial Toxin Detection Methods
Popis výsledku anglicky
Foodborne intoxication threatens consumer health and is a condition resulting from foodborne diseases. Toxins present in food, produced as metabolic products of the pathogenic bacteria, cause these diseases. Staphylococcus aureus, Bacillus cereus and Clostridium botulinum are among the major foodborne intoxication producers. In practice, the most frequently used methods are immunological (ELISA, ELFA, Reversed Passive Latex Agglutination) and molecular (PCR). Physico-chemical methods or biological experiments also identify bacterial toxins in food. The issue of the absence of bacterial toxins is addressed in Regulation (EC) No 2073/2005 on microbiological criteria for foodstuffs.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
25
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
44-48
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—