Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

HACCP - aktuální normativní a legislativní předpisy a jejich vývoj

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872907" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872907 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    HACCP - aktuální normativní a legislativní předpisy a jejich vývoj

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Alimentární intoxikace představují významnou skupinu onemocnění z potravin ohrožující zdraví konzumentů. Příčinou vzniku onemocnění jsou toxiny přítomné v potravině, které vznikají jako metabolické produkty při množení patogenních bakterií. Mezi významnépůvodce alimentárních intoxikací se řadí Staphylococcus aureus, Bacillus cereus a Clostridium botulinum. V praxi se nejčastěji využívají metody imunologické (ELISA, ELFA, reverzní pasivní latexová aglutinace) a molekulárně biologické (PCR). Lze využít imetody fyzikálně-chemické nebo biologický pokus. Problematiku nepřítomnosti bakteriálních toxinů v potravinách řeší nařízení (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny.

  • Název v anglickém jazyce

    HACCP Legislation and Standards - History and Present Application

  • Popis výsledku anglicky

    Foodborne intoxication threatens consumer health and is a condition resulting from foodborne diseases. Toxins present in food, produced as metabolic products of the pathogenic bacteria, cause these diseases. Staphylococcus aureus, Bacillus cereus and Clostridium botulinum are among the major foodborne intoxication producers. In practice, the most frequently used methods are immunological (ELISA, ELFA, Reversed Passive Latex Agglutination) and molecular (PCR). Physico-chemical methods or biological experiments also identify bacterial toxins in food. The issue of the absence of bacterial toxins is addressed in Regulation (EC) No 2073/2005 on microbiological criteria for foodstuffs.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    AG - Právní vědy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    69

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    33-34

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus