Zastoupení vybraných lipofilních vitaminů v kravském kolostru
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872924" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872924 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zastoupení vybraných lipofilních vitaminů v kravském kolostru
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zhodnocení variability obsahu lipofilních vitaminů retinolu a tokoferoluv individuálních vzorcích mleziv odebíraných v stejných časových intervalech po porodu oddvou dvojnic ze soukromé farmy v průběhu měsíce června a července. K extrakci lipofilnísložky byla použitá alkalická saponifikace, po které následovala extrakce kapalina-kapalina do hexanu. Jako analytická koncovka byl použit UHPLC chromatografický systém s UV detekcí pro retinol a FLD detekcí pro tokoferol. Zjistili jsme statisticky vysoce významný rozdíl mezi jednotlivými vzorky u obou vitaminu. Hodnoty se pohybovali pro retinolv rozmezí 0,51 - 13,04 mg/L a pro tokoferol 0,76 - 6,76 mg/L. Byla prokázaná korelace mezi obsahem tuku a vybranými lipofilními vitaminy.
Název v anglickém jazyce
Content of selected lipophilic vitamins in bovine colostrum
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to determine and to evaluate the concentration of lipophilic vitamins retinol and tocopherol in bovine colostrum. The individual samples were obtained from small private bovine farm in the Czech Republic during summer 2013.Reversed phase ultrahigh performance liquid chromatography with UV detection (for retinol) and FLD detection (for tocopherol) was used for vitamins determination. Samples were prepared by alkaline saponification followed by the LLE extraction into non polar organic solvent. The actual content in examined 42samples of bovine colostrum ranged for retinol from 0,76 mg/L to 7,76 mg/L, and for tocopherol from 0,5 mg/L to 13,4 mg/L. The correlation with fat content was proved.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XL. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2014
ISBN
978-80-7375-944-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
191-197
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
5. 3. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—