Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zastoupení skupin mastných kyselin v celých tělech bažantů v průběhu jejich růstu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43873120" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43873120 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zastoupení skupin mastných kyselin v celých tělech bažantů v průběhu jejich růstu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem naší práce bylo zhodnotit vliv věku bažantích kuřat (Phasianus colchicus) na obsah skupin mastných kyselin v celých tělech bažantů vykrmovaných do věku 118 dnů. V průběhu experimentu byl v desetidenních intervalech náhodně vybrán požadovaný počet bažantů. Po jednodenním vylačnění byli bažanti omráčeni a následně byla celá těla bažantů homogenizována. Obsah mastných kyselin byl stanoven plynovou chromatografií, analyzátorem GC 2010. Věk bažantích kuřat měl signifikantní vliv na obsah mastných kyselin. Významné změny v zastoupení skupin FA byly zaznamenány ve 20., 40. a 60. dni věku bažantích kuřat. Do 20. dne věku se podíl MUFA výrazně snížil, což současně souviselo s výrazným zvýšením obsahu PUFA. Od 40. dne se obsah MUFA postupně zvyšoval až dokonce výkrmu, přičemž opačný trend nastal v zastoupení SFA.

  • Název v anglickém jazyce

    Presence of fatty acid groups in whole bodies of pheasants in the course of their growth

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of our work was to evaluate the effect of the age of pheasant chicks (Phasianus colchicus) on contents of groups of fatty acids in whole pheasant bodies fattened up to the age of 118 days. In the course of the experiment, the required number of pheasants was randomly selected for analysis in regular 10-day intervals. After one-day fasting, pheasants were stunned and thereafter their whole bodies were homogenized. Samples were analyzed for the content of fatty acids using a gas chromatograph GC 2010. The age of pheasant chicks had a significant effect on the content of fatty acids. Significant changes in the proportion of fatty acid groups were recorded mainly at 20, 40 and 60 days of age. By 20 days of age the proportion of monounsaturated fatty acids decreased considerably in relation to the increase in polyunsaturated fatty acids content. From day 40, the monounsaturated fatty acids content increased gradually till the end of fattening, whereas the reverse trend occurre

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XVI. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí Sborník příspěvků

  • ISBN

    978-80-7305-670-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    82-84

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    28. 5. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku