Zastoupení skupin mastných kyselin v celých tělech bažantů v průběhu jejich růstu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43873120" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43873120 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zastoupení skupin mastných kyselin v celých tělech bažantů v průběhu jejich růstu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem naší práce bylo zhodnotit vliv věku bažantích kuřat (Phasianus colchicus) na obsah skupin mastných kyselin v celých tělech bažantů vykrmovaných do věku 118 dnů. V průběhu experimentu byl v desetidenních intervalech náhodně vybrán požadovaný počet bažantů. Po jednodenním vylačnění byli bažanti omráčeni a následně byla celá těla bažantů homogenizována. Obsah mastných kyselin byl stanoven plynovou chromatografií, analyzátorem GC 2010. Věk bažantích kuřat měl signifikantní vliv na obsah mastných kyselin. Významné změny v zastoupení skupin FA byly zaznamenány ve 20., 40. a 60. dni věku bažantích kuřat. Do 20. dne věku se podíl MUFA výrazně snížil, což současně souviselo s výrazným zvýšením obsahu PUFA. Od 40. dne se obsah MUFA postupně zvyšoval až dokonce výkrmu, přičemž opačný trend nastal v zastoupení SFA.
Název v anglickém jazyce
Presence of fatty acid groups in whole bodies of pheasants in the course of their growth
Popis výsledku anglicky
The objective of our work was to evaluate the effect of the age of pheasant chicks (Phasianus colchicus) on contents of groups of fatty acids in whole pheasant bodies fattened up to the age of 118 days. In the course of the experiment, the required number of pheasants was randomly selected for analysis in regular 10-day intervals. After one-day fasting, pheasants were stunned and thereafter their whole bodies were homogenized. Samples were analyzed for the content of fatty acids using a gas chromatograph GC 2010. The age of pheasant chicks had a significant effect on the content of fatty acids. Significant changes in the proportion of fatty acid groups were recorded mainly at 20, 40 and 60 days of age. By 20 days of age the proportion of monounsaturated fatty acids decreased considerably in relation to the increase in polyunsaturated fatty acids content. From day 40, the monounsaturated fatty acids content increased gradually till the end of fattening, whereas the reverse trend occurre
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XVI. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí Sborník příspěvků
ISBN
978-80-7305-670-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
82-84
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
28. 5. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—