Vliv skladování na koncentraci hydroxymethylfurfuralu v medu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873559" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873559 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv skladování na koncentraci hydroxymethylfurfuralu v medu
Popis výsledku v původním jazyce
V této studii jsme se zabývali vlivem dlouhodobého skladování na koncentraci hydroxymethylfurfuralu (HMF) v medu. HMF je endogenní cizorodá látka, vyskytující se v potravinách obsahujících sacharidy, která může být ve vysokých koncentracích škodlivá prolidské zdraví. HMF je téměř nepřítomen v čerstvých a nezpracovaných potravinách. Přítomnost HMF se tak stává indikátorem snížení jakosti potravin způsobeného nadměrným zahříváním při tepelných úpravách, dále nevhodným a dlouhodobým skladováním a také možným falšováním potravin.
Název v anglickém jazyce
Effect of storage on the concentration of hydroxymethylfurfural in honey
Popis výsledku anglicky
The object of the study is to determine the effect of long term storage on the concentration of hydroxymethylfurfural ( HMF) in honey. HMF is endogenous foreign substance occurring in processed foods containing carbohydrates. HMF may be in high concentrations harmful to human health. HMF is almost absent in fresh foods. Presence, respectively HMF concentration thus becomes an indicator of deterioration of food caused by excessive heating during thermal treatments, as well as inappropriate and long-termstorage and possible adulteration of foodstuffs.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník prednášok a posterových príspevkov Hygiena Alimentorum XXXVI.
ISBN
978-80-8077-458-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
212-214
Název nakladatele
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské Pleso
Datum konání akce
13. 5. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—