Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití blízké infračervené spektrometrie pro stanovení kvality masa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873567" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873567 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití blízké infračervené spektrometrie pro stanovení kvality masa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo stanovení celkových bílkovin, čistých bílkovin, čistých svalových bílkovin, sušiny a vlhkosti (vody) ve vepřovém mase pomocí blízké infračervené reflektanční spektrometrie s Fourierovou transformací (FT-NIRs). Spektra vzorků (n = 54) byla proměřena na integrační sféře v režimu reflektance s kompresní kyvetou v rozsahu 10000 - 4000 cm-1 a 100 scany. Vyhodnocení bylo provedeno pomocí metody částečných nejmenších čtverců (PLS). Pro ověření byla použita metoda křížové validace. Nejlepší modely byly vytvořeny pro sušinu a vlhkost (vodu). FT-NIR spektrometrie představuje vhodnou techniku pro rychlou analýzu základních složek vepřového masa.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of the meat quality by near infrared spectrometry

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to determine the total protein, pure protein, non collagen muscle protein, dry matter and moisture (water) in pork meat by near infrared reflectance spectrometry with Fourier transform (FT-NIRs). Spectra of samples (n = 54) weremeasured in the reflectance mode with a compressive cell between 10000 and 4000 cm-1, averaging 100 scans. The instrument was calibrated by partial least squares (PLS) method and cross validation was applied to avoid overfitting. The best models were obtained for dry matter and moisture (water). The study showed that FT-NIR is a potentially useful technique for evaluating the composition of pork meat.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    26

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    20-23

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus