Využití blízké infračervené spektrometrie pro stanovení kvality masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873567" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873567 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití blízké infračervené spektrometrie pro stanovení kvality masa
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo stanovení celkových bílkovin, čistých bílkovin, čistých svalových bílkovin, sušiny a vlhkosti (vody) ve vepřovém mase pomocí blízké infračervené reflektanční spektrometrie s Fourierovou transformací (FT-NIRs). Spektra vzorků (n = 54) byla proměřena na integrační sféře v režimu reflektance s kompresní kyvetou v rozsahu 10000 - 4000 cm-1 a 100 scany. Vyhodnocení bylo provedeno pomocí metody částečných nejmenších čtverců (PLS). Pro ověření byla použita metoda křížové validace. Nejlepší modely byly vytvořeny pro sušinu a vlhkost (vodu). FT-NIR spektrometrie představuje vhodnou techniku pro rychlou analýzu základních složek vepřového masa.
Název v anglickém jazyce
Determination of the meat quality by near infrared spectrometry
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to determine the total protein, pure protein, non collagen muscle protein, dry matter and moisture (water) in pork meat by near infrared reflectance spectrometry with Fourier transform (FT-NIRs). Spectra of samples (n = 54) weremeasured in the reflectance mode with a compressive cell between 10000 and 4000 cm-1, averaging 100 scans. The instrument was calibrated by partial least squares (PLS) method and cross validation was applied to avoid overfitting. The best models were obtained for dry matter and moisture (water). The study showed that FT-NIR is a potentially useful technique for evaluating the composition of pork meat.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
20-23
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—