Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání senzorických parametrů točených salámů z tržní sítě České republiky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873596" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873596 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání senzorických parametrů točených salámů z tržní sítě České republiky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V této práci byly hodnoceny náhodně vybrané vzorky točených salámů z tržní sítě České republiky (A, B, C, D, E, F, G a H). Hodnocení provádělo 64 studentů VFU Brno v senzorické laboratoři s využitím grafických nestrukturovaných stupnic o délce 100 mm. Hodnoceny byly vzhled na řezu, barva, vypracování, vůně, konzistence, textura, slanost, chuť a celkový dojem. Ve všech sledovaných parametrech byly mezi vzorky zjištěny rozdíly (P<0,001). Celkově nejhůře (P<0,001) byly hodnoceny vzorky F a H. Mezi ostatními vzorky nebyl celkový rozdíl. Práce ukázala, že mezi točenými salámy z tržní sítě existují významné rozdíly v senzorické jakosti.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of sensory parameters of twisted sausages from retail of the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    In this work randomly selected samples of twisted sausages from retail of the Czech Republic (A, B, C, D, E, F, G and H) were evaluated. Evaluation was performed by 64 students from VFU Brno in the sensory laboratory using a graphical unstructured scaleswith a length of 100 mm. The appearance on the cut surface, color, matrix, aroma, consistency, texture, saltiness, taste and overall impression were evaluated. In all parameters differences between samples (P <0.001) were observed. Overall, as the worst(P <0.001) samples, F and H were determined. Among other samples, there were no differences. This study revealed that there are significant differences in sensory quality between twisted sausages from retail.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin XLV. Lenfeldovy a Höklovy dny

  • ISBN

    978-80-7305-762-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    119-122

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    14. 10. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku