Porovnání senzorických parametrů točených salámů z tržní sítě České republiky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873596" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873596 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání senzorických parametrů točených salámů z tržní sítě České republiky
Popis výsledku v původním jazyce
V této práci byly hodnoceny náhodně vybrané vzorky točených salámů z tržní sítě České republiky (A, B, C, D, E, F, G a H). Hodnocení provádělo 64 studentů VFU Brno v senzorické laboratoři s využitím grafických nestrukturovaných stupnic o délce 100 mm. Hodnoceny byly vzhled na řezu, barva, vypracování, vůně, konzistence, textura, slanost, chuť a celkový dojem. Ve všech sledovaných parametrech byly mezi vzorky zjištěny rozdíly (P<0,001). Celkově nejhůře (P<0,001) byly hodnoceny vzorky F a H. Mezi ostatními vzorky nebyl celkový rozdíl. Práce ukázala, že mezi točenými salámy z tržní sítě existují významné rozdíly v senzorické jakosti.
Název v anglickém jazyce
Comparison of sensory parameters of twisted sausages from retail of the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
In this work randomly selected samples of twisted sausages from retail of the Czech Republic (A, B, C, D, E, F, G and H) were evaluated. Evaluation was performed by 64 students from VFU Brno in the sensory laboratory using a graphical unstructured scaleswith a length of 100 mm. The appearance on the cut surface, color, matrix, aroma, consistency, texture, saltiness, taste and overall impression were evaluated. In all parameters differences between samples (P <0.001) were observed. Overall, as the worst(P <0.001) samples, F and H were determined. Among other samples, there were no differences. This study revealed that there are significant differences in sensory quality between twisted sausages from retail.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin XLV. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-762-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
119-122
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
14. 10. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—