Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The microstructure of whole-muscle meat products

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43874637" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43874637 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.maso-international.cz/download/155_160_022015.pdf" target="_blank" >http://www.maso-international.cz/download/155_160_022015.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The microstructure of whole-muscle meat products

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This paper describes the microstructure of whole-muscle meat products. The microscopic characterisation represents the principal groups of meat products, including the quality classes defined by the effective legislation. The paper describes the microstructure of hams of the highest quality, choice hams, standard hams, and other whole-muscle products including dry-cured hams and poultry hams. The histological characterisation of pork ham of the highest quality and choice ham indicates that skeletal muscle forms demarcated areas connected by a protein matrix formed of released muscle proteins. Sites of brightening following injection may be evident in the muscle fibres, particularly on longitudinal cuts. In standard hams, skeletal muscle forms smaller, clearly demarcated areas with a larger proportion of protein matrix. Hydrocolloids (native and modified starch, carrageenans, xanthans and plant proteins) are a commonly detectable part of the protein matrix in standard hams. Other whole-muscle products that do not fall under the definition of ham have clearly demarcated large areas of skeletal muscle, with food additives of plant origin detectable in the protein matrix. Closer connections between the muscle fibres are evident histologically in the group dry-cured hams. The skeletal muscle in these products is, however, subject to the smallest degree of histological change.

  • Název v anglickém jazyce

    The microstructure of whole-muscle meat products

  • Popis výsledku anglicky

    This paper describes the microstructure of whole-muscle meat products. The microscopic characterisation represents the principal groups of meat products, including the quality classes defined by the effective legislation. The paper describes the microstructure of hams of the highest quality, choice hams, standard hams, and other whole-muscle products including dry-cured hams and poultry hams. The histological characterisation of pork ham of the highest quality and choice ham indicates that skeletal muscle forms demarcated areas connected by a protein matrix formed of released muscle proteins. Sites of brightening following injection may be evident in the muscle fibres, particularly on longitudinal cuts. In standard hams, skeletal muscle forms smaller, clearly demarcated areas with a larger proportion of protein matrix. Hydrocolloids (native and modified starch, carrageenans, xanthans and plant proteins) are a commonly detectable part of the protein matrix in standard hams. Other whole-muscle products that do not fall under the definition of ham have clearly demarcated large areas of skeletal muscle, with food additives of plant origin detectable in the protein matrix. Closer connections between the muscle fibres are evident histologically in the group dry-cured hams. The skeletal muscle in these products is, however, subject to the smallest degree of histological change.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso International

  • ISSN

    1805-5281

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    5

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    155-159

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus