Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Estimation of amino acids profile and escolar fish consumption risks due to biogenic amines content fluctuations in vacuum skin packaging/VSP during cold storage

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874115" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874115 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002364381530311X" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002364381530311X</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2015.11.020" target="_blank" >10.1016/j.lwt.2015.11.020</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Estimation of amino acids profile and escolar fish consumption risks due to biogenic amines content fluctuations in vacuum skin packaging/VSP during cold storage

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the study was to establish quantitative and qualitative composition of proteins (amino acids profile), digestible lipids (fatty acids profile of triacylglycerols) and to monitor biogenic amines (especially histamine) content of escolar fish (Lepidocybium flavobrunneum) in vacuum and vacuum skin packaging (VSP) during 9 days of storage at +2 +/- 2 degrees C. L flavobrunneum Fillets packed in vacuum were used for comparison as control samples. The obtained results from our research showed that escolar fish contains higher amount of essential amino acids (70.63 +/- 3.61 mg/kg) and good ratio between essential and non essential amino acids (0.95 +/- 0.09). Oleic and elaidic fatty acids were the most abundantly present in our samples (28.115 +/- 4.44%). Initial values of biogenic amines sum were low but they increased significantly (p<0.05) after 9 days of storage at +2 +/- 2 degrees C, and consequently VSP and vacuum packaging can be recommended for storage at +2 +/- 2 degrees C during 7 days, but not for 9 days of storage, due to higher histamine content (after 7 days VSP: 2131 mg/kg; after 9 days VSP: 376.96 mg/kg).

  • Název v anglickém jazyce

    Estimation of amino acids profile and escolar fish consumption risks due to biogenic amines content fluctuations in vacuum skin packaging/VSP during cold storage

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to establish quantitative and qualitative composition of proteins (amino acids profile), digestible lipids (fatty acids profile of triacylglycerols) and to monitor biogenic amines (especially histamine) content of escolar fish (Lepidocybium flavobrunneum) in vacuum and vacuum skin packaging (VSP) during 9 days of storage at +2 +/- 2 degrees C. L flavobrunneum Fillets packed in vacuum were used for comparison as control samples. The obtained results from our research showed that escolar fish contains higher amount of essential amino acids (70.63 +/- 3.61 mg/kg) and good ratio between essential and non essential amino acids (0.95 +/- 0.09). Oleic and elaidic fatty acids were the most abundantly present in our samples (28.115 +/- 4.44%). Initial values of biogenic amines sum were low but they increased significantly (p<0.05) after 9 days of storage at +2 +/- 2 degrees C, and consequently VSP and vacuum packaging can be recommended for storage at +2 +/- 2 degrees C during 7 days, but not for 9 days of storage, due to higher histamine content (after 7 days VSP: 2131 mg/kg; after 9 days VSP: 376.96 mg/kg).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    LWT-Food Science and Technology

  • ISSN

    0023-6438

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    66

  • Číslo periodika v rámci svazku

    March

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    657-663

  • Kód UT WoS článku

    000367413200088

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84950138727