Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Freshness indicators of defrosted fillets of Lepidocybium flavobrunneum in vacuum skin packaging/VSP packaging during cold storage

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874116" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874116 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.akademiai.com/doi/abs/10.1556/AAlim.2015.0015" target="_blank" >http://www.akademiai.com/doi/abs/10.1556/AAlim.2015.0015</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1556/AAlim.2015.0015" target="_blank" >10.1556/AAlim.2015.0015</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Freshness indicators of defrosted fillets of Lepidocybium flavobrunneum in vacuum skin packaging/VSP packaging during cold storage

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of study was to monitor chemical parameters ( pH, total volatile basic nitrogen, trimethylamine, free fatty acids, peroxide value, and thiobarbituric acid assay) in the samples of defrosted fillets of escolar (Lepidocybium flavobrunneum) fish, packed in vacuum skin packaging (VSP) during 15 days of storage at +2 +/- 2 degrees C. Comparison was done with fillets packed in vacuum (control samples). The obtained results from our research showed that VSP packaging can be recommended, as it showed slightly better stability than vacuum packaging. The initial values of total volatile basic nitrogen (TVBN) content (in mg/100 g) in fish samples were low (vacuum 16.36 +/- 0.65; VSP 16.67 +/- 0.45) and these values did not change significantly until day 9. TVBN was significantly higher (P<0.05: vacuum 23.31 +/- 2.41, VSP 21.76 +/- 2.08) in samples analysed after 9 days of storage. Similar results were found during estimation of free fatty acids content. Trimethylamine (TMA) content was in the correlation with storage time in the same way as total volatile basic nitrogen content. During the experiment, the highest peroxide value expressed in meqO(2) kg(-1) (vacuum 1.77 +/- 1.38; VSP2 16 +/- 0.11) and thiobarbituric acid assay content expressed in mg kg(-1) (vacuum 4.20 +/- 0.43; VSP 4.10 +/- 2.61) were relatively low.

  • Název v anglickém jazyce

    Freshness indicators of defrosted fillets of Lepidocybium flavobrunneum in vacuum skin packaging/VSP packaging during cold storage

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of study was to monitor chemical parameters ( pH, total volatile basic nitrogen, trimethylamine, free fatty acids, peroxide value, and thiobarbituric acid assay) in the samples of defrosted fillets of escolar (Lepidocybium flavobrunneum) fish, packed in vacuum skin packaging (VSP) during 15 days of storage at +2 +/- 2 degrees C. Comparison was done with fillets packed in vacuum (control samples). The obtained results from our research showed that VSP packaging can be recommended, as it showed slightly better stability than vacuum packaging. The initial values of total volatile basic nitrogen (TVBN) content (in mg/100 g) in fish samples were low (vacuum 16.36 +/- 0.65; VSP 16.67 +/- 0.45) and these values did not change significantly until day 9. TVBN was significantly higher (P<0.05: vacuum 23.31 +/- 2.41, VSP 21.76 +/- 2.08) in samples analysed after 9 days of storage. Similar results were found during estimation of free fatty acids content. Trimethylamine (TMA) content was in the correlation with storage time in the same way as total volatile basic nitrogen content. During the experiment, the highest peroxide value expressed in meqO(2) kg(-1) (vacuum 1.77 +/- 1.38; VSP2 16 +/- 0.11) and thiobarbituric acid assay content expressed in mg kg(-1) (vacuum 4.20 +/- 0.43; VSP 4.10 +/- 2.61) were relatively low.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Alimentaria

  • ISSN

    0139-3006

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    45

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    HU - Maďarsko

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    338-346

  • Kód UT WoS článku

    000384720100004

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84983527021