Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pathogenic bacteria in gastronomy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874225" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874225 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Pathogenic bacteria in gastronomy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to evaluate situation of foodborne diseases in gastronomy. Many studies showed connection between foodborne diseases and consumption of food in restaurants, schools, hospitals, nursing homes, bars, fast foods etc. Customer in restaurant is fully dependant on food handlers, because they have direct contact with food and play a very important role in (preventing) food contamination. Foodborne pathogens such as hepatitis A, norovirus, Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157:H7 or Campylobacter spp. could be directly transferred from raw food to final product by improper way of preparation (low cooking temperature, short cooking time, etc.) but also indirectly from raw food to kitchen surfaces, utensils or food handlers to final product. In 2015 EFSA and ECDC reported 22.2 % of foodborne diseases outbreaks occured after consumption in restaurants, cafes, pubs, bars and hotels.

  • Název v anglickém jazyce

    Pathogenic bacteria in gastronomy

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to evaluate situation of foodborne diseases in gastronomy. Many studies showed connection between foodborne diseases and consumption of food in restaurants, schools, hospitals, nursing homes, bars, fast foods etc. Customer in restaurant is fully dependant on food handlers, because they have direct contact with food and play a very important role in (preventing) food contamination. Foodborne pathogens such as hepatitis A, norovirus, Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157:H7 or Campylobacter spp. could be directly transferred from raw food to final product by improper way of preparation (low cooking temperature, short cooking time, etc.) but also indirectly from raw food to kitchen surfaces, utensils or food handlers to final product. In 2015 EFSA and ECDC reported 22.2 % of foodborne diseases outbreaks occured after consumption in restaurants, cafes, pubs, bars and hotels.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Bezpečnosť a kontrola potravín (Zborník prác z medzinárodnej vedeckej konferencie)

  • ISBN

    978-80-552-1481-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    54-57

  • Název nakladatele

    Slovenská pol'nohospodárska univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    NItra

  • Místo konání akce

    Piešťany

  • Datum konání akce

    7. 4. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku