Pathogenic bacteria in gastronomy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874225" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874225 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Pathogenic bacteria in gastronomy
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study was to evaluate situation of foodborne diseases in gastronomy. Many studies showed connection between foodborne diseases and consumption of food in restaurants, schools, hospitals, nursing homes, bars, fast foods etc. Customer in restaurant is fully dependant on food handlers, because they have direct contact with food and play a very important role in (preventing) food contamination. Foodborne pathogens such as hepatitis A, norovirus, Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157:H7 or Campylobacter spp. could be directly transferred from raw food to final product by improper way of preparation (low cooking temperature, short cooking time, etc.) but also indirectly from raw food to kitchen surfaces, utensils or food handlers to final product. In 2015 EFSA and ECDC reported 22.2 % of foodborne diseases outbreaks occured after consumption in restaurants, cafes, pubs, bars and hotels.
Název v anglickém jazyce
Pathogenic bacteria in gastronomy
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate situation of foodborne diseases in gastronomy. Many studies showed connection between foodborne diseases and consumption of food in restaurants, schools, hospitals, nursing homes, bars, fast foods etc. Customer in restaurant is fully dependant on food handlers, because they have direct contact with food and play a very important role in (preventing) food contamination. Foodborne pathogens such as hepatitis A, norovirus, Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157:H7 or Campylobacter spp. could be directly transferred from raw food to final product by improper way of preparation (low cooking temperature, short cooking time, etc.) but also indirectly from raw food to kitchen surfaces, utensils or food handlers to final product. In 2015 EFSA and ECDC reported 22.2 % of foodborne diseases outbreaks occured after consumption in restaurants, cafes, pubs, bars and hotels.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bezpečnosť a kontrola potravín (Zborník prác z medzinárodnej vedeckej konferencie)
ISBN
978-80-552-1481-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
54-57
Název nakladatele
Slovenská pol'nohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
NItra
Místo konání akce
Piešťany
Datum konání akce
7. 4. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—