Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hygiena gastronomického provozu a možný výskyt onemocnění z potravin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874231" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874231 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hygiena gastronomického provozu a možný výskyt onemocnění z potravin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mnohé studie poukazují na fakt, že choroby z potravin jsou často spojovány s konzumací potravin a pokrmů v restauracích, školách, nemocnicích, domovech důchodců, v rychlém občerstvení apod. Velmi důležitou roli v kontaminaci potravin hrají osoby přicházející do přímého styku s potravinami, na kterých je zákazník plně závislý. Za nejběžnější původce otravy z potravin jsou považovány např. virus hepatitidy A (HAV), norovirus, Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157:H7 nebo Campylobacter spp. Nejčastěji dochází ke kontaminaci z důvodu nevhodného způsobu přípravy jídla (nízká teplota opracování, krátká doba vaření apod.), také křížovou kontaminací nebo nedostatečnou hygienou personálu. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) hlásily v roce 2015 celkem 22,2 % ohnisek onemocnění z potravin, ke kterým došlo po konzumaci pokrmů ve stravovacích službách. Vzhledem k závažnosti tohoto tématu bylo v minulých letech prováděno několik studií zabývající se problematikou bezpečnosti potravin, hygienou během zpracovávání potravin a také informovanosti personálu pracujícího ve stravovacích službách.

  • Název v anglickém jazyce

    Hygiene in gastronomy and possible occurrence of foodborne diseases

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to evaluate situation of foodborne diseases in gastronomy. Many studies showed connection between foodborne diseases and consumption of food in restaurants, schools, hospitals, nursing homes, bars, fast foods etc. Customer in restaurant is fully dependant on food handlers, because they have direct contact with food and play a very important role in (preventing) food contamination. Foodborne pathogens such as hepatitis A, norovirus, Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157:H7 or Campylobacter spp. could be directly transferred from raw food to final product by improper way of preparation (low cooking temperature, short cooking time, etc.) but also indirectly from raw food to kitchen surfaces, utensils or food handlers to final product. In 2015 EFSA and ECDC reported 22.2 % of foodborne diseases outbreaks occured after consumption in restaurants. Because of importance and seriousness of this topic, there were in previous years carried out various studies to assess the level of food safety knowledge among the handlers, who work in restaurants and catering services.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    27

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    18-22

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus