Vliv designu sklenice na vnímání aromatického spektra vín
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874254" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874254 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv designu sklenice na vnímání aromatického spektra vín
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem šetření bylo verifikovat výzkumnou otázku, zda mohou nádoby určené ke konzumaci vína ovlivnit vnímání rozdílné intenzity aromatických složek vína. Metodou senzorické analýzy bylo ověřováno u 70 osob, do jaké míry ovlivňuje materiál a tvar nádoby finální kvalitu vína při jeho konzumaci. Z výsledků studie vyplývá, že nejvhodnějším materiálem pro podporu kvality výrazu, vzhledu, aroma a chuti u vína je sklo. Kromě materiálu je důležitým faktorem pro finální kvalitu vína tvar, silueta sklenice, velikost - výška, objem a tvar kalichu, délka zóny pro uchopení - nožka, pitná zóna - okraj zakončení sklenice a také kvalita a tloušťka skla. Výsledky prokázaly, že materiál a tvar nádoby, ve které je podáváno víno, ovlivňuje umocnění požitku při jeho konzumaci. Nejlepšího hodnocení dosáhly sklenice určené pro konkrétní odrůdu vína. Pro aroma současných stylů vín se jako nejméně vhodný materiál jeví plast.
Název v anglickém jazyce
Impact of the glass design on the perception of flavor spectrum of wines
Popis výsledku anglicky
The aim of investigation was to verify the research question, if vessels for drinking wine can influence the sensory characteristics of wine - aroma. The method of sensory analysis was used. This method was tested on 70 respondents to find out to what extent the material and shape of the vessel affect the final quality of the wine when drinking. The results of study show that the best material to support the quality of expression, appearance, aroma and taste wine in the glass. Besides the material the important factor for the final quality of the wine is shape, glass silhouette, size - height, volume and shape of the cup, the length of the gripping zone - leg, drinking zone - edge of the glass and the quality and thickness of the glass. This results point to the fact, that the material and shape of the vessel in which is wine served, affects amplifying of the enjoyment during consumption. The best rating reached glass designed for a specific variety of the wine. For the flavor of contemporary wine style appears plastic as the least suitable material.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník prednášok a posterových príspevkov Hygiena Alimentorum XXXVII.
ISBN
978-80-8077-486-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
161-164
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské Pleso
Datum konání akce
18. 5. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—