Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv designu sklenice na vnímání aromatického spektra vín

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874254" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874254 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv designu sklenice na vnímání aromatického spektra vín

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem šetření bylo verifikovat výzkumnou otázku, zda mohou nádoby určené ke konzumaci vína ovlivnit vnímání rozdílné intenzity aromatických složek vína. Metodou senzorické analýzy bylo ověřováno u 70 osob, do jaké míry ovlivňuje materiál a tvar nádoby finální kvalitu vína při jeho konzumaci. Z výsledků studie vyplývá, že nejvhodnějším materiálem pro podporu kvality výrazu, vzhledu, aroma a chuti u vína je sklo. Kromě materiálu je důležitým faktorem pro finální kvalitu vína tvar, silueta sklenice, velikost - výška, objem a tvar kalichu, délka zóny pro uchopení - nožka, pitná zóna - okraj zakončení sklenice a také kvalita a tloušťka skla. Výsledky prokázaly, že materiál a tvar nádoby, ve které je podáváno víno, ovlivňuje umocnění požitku při jeho konzumaci. Nejlepšího hodnocení dosáhly sklenice určené pro konkrétní odrůdu vína. Pro aroma současných stylů vín se jako nejméně vhodný materiál jeví plast.

  • Název v anglickém jazyce

    Impact of the glass design on the perception of flavor spectrum of wines

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of investigation was to verify the research question, if vessels for drinking wine can influence the sensory characteristics of wine - aroma. The method of sensory analysis was used. This method was tested on 70 respondents to find out to what extent the material and shape of the vessel affect the final quality of the wine when drinking. The results of study show that the best material to support the quality of expression, appearance, aroma and taste wine in the glass. Besides the material the important factor for the final quality of the wine is shape, glass silhouette, size - height, volume and shape of the cup, the length of the gripping zone - leg, drinking zone - edge of the glass and the quality and thickness of the glass. This results point to the fact, that the material and shape of the vessel in which is wine served, affects amplifying of the enjoyment during consumption. The best rating reached glass designed for a specific variety of the wine. For the flavor of contemporary wine style appears plastic as the least suitable material.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zborník prednášok a posterových príspevkov Hygiena Alimentorum XXXVII.

  • ISBN

    978-80-8077-486-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    161-164

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Štrbské Pleso

  • Datum konání akce

    18. 5. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku