Vliv designu sklenice na vnímání aromatického spektra vín
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875556" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875556 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv designu sklenice na vnímání aromatického spektra vín
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem šetření bylo ověřit výzkumnou otázku, zda nádoby na pití vína mohou ovlivnit senzorické vnímání aromatu u vína. Byla použita metoda senzorické analýzy. Tato metoda byla testována na 70 respondentů zjistit, do jaké míry je materiál a tvar nádoby ovlivňují výslednou kvalitu vína při pití. Výsledky studie ukazují, že nejlepší materiál na podporu kvality aroma vína je sklo. Kromě materiálu je důležitým faktorem pro výslednou kvalitu vína tvar sklenice, silueta, velikost ? výška, objem a délka uchopovací zóny (nožka), pitná zóna ? okraj sklenice a tloušťka skla.
Název v anglickém jazyce
Impact of the glass design on the perception of flavor spectrum of wines
Popis výsledku anglicky
The aim of investigation was to verify the research question, if vessels for drinking wine can influence the sensory characteristics of wine ? aroma. The method of sensory analysis was used. This method was tested on 70 respondents to find out to what extent the material and shape of the vessel affect the final quality of the wine when drinking. The results of study show that the best material to support the quality of expression, appearance, aroma and taste wine in the glass. Besides the material the important factor for the final quality of the wine is shape, glass silhouette, size ? height, volume and shape of the cup, the length of the gripping zone (leg), drinking zone ? edge of the glass and the quality and thickness of the glass.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Nové trendy v gastronomii, hotelnictví a cestovním ruchu, Sborník příspěvků z desáté mezinárodní vědecké konference
ISBN
978-80-87300-95-4
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
6-10
Název nakladatele
Vysoká škola obchodní a hotelová
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
27. 4. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—