Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antimikrobiální aktivita bazalkové silice v čerstvém sýru

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874257" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874257 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antimikrobiální aktivita bazalkové silice v čerstvém sýru

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Při studii byl pozorován vliv rostlinné silice bazalky pravé (Ocimum basilicum L.) na počet bakterie Staphylococcus aureus v modelovém vzorku čerstvého sýru. Antimikrobiální aktivita bylin a koření slouží k prodloužení trvanlivosti potravin a také k omezení degradabilních procesů. Tyto látky mohou působit proti gram-pozitivním bakteriím, například Bacillus cereus, Staphylococcus aureus a Listeria monocytogenes. Jejich účinnost je závislá na několika faktorech, z nichž nejdůležitější jsou pH, teplota při skladování a koncentrace rostlinného extraktu. Působení zmíněných faktorů bylo sledováno u bazalkové silice. Modelový vzorek sýru, zaočkovaný bakterií Staphylococcus aureus a zároveň byla přidána silice bazalky a vzorky byly skladovány při teplotě 15 oC a 22 oC. Stanovení počtu S. aureus bylo prováděno plotnovou metodou a probíhalo 1., 2., 3., 6., 9., a 14. den skladování. Byla zjištěna antimikrobiální aktivita bazalkové silice při teplotě 15 oC i 22 oC, tyto teploty simulovaly porušení chladicího řetězce a zcela nesprávné skladovací podmínky. Za účinnost bazalkové silice je zodpovědný především methylchavikol (estragol). Po celou dobu pokusu nebyla překročena kritická hodnota 105 KTJ/g pro tvorbu stafylokokových enterotoxinů. Výsledky modelových studií ukázaly také závislost množení S. aureus na hodnotě pH, kdy při snižování pH docházelo k postupnému omezení růstu bakterie. I přesto, že ve studii byla použita 0,1 % koncentrace rostlinných silic, byla zachována jejich antimikrobiální aktivita.

  • Název v anglickém jazyce

    The antimicrobial activity of basil essential oil in fresh cheese

  • Popis výsledku anglicky

    The impact of the basil essential oil on the amount of Staphylococcus aureus in model sample of fresh cheese was observed. The antimicrobial activity of herbs and spice is used to prolong the expire date of the food and also to limit the degradable proceses. These substances might be used against gram-positive bacteria, for example Bacillus cereus, Staphylococcus aureus and Listeria monocytogenes. Their efficiency is dependent on several factors, of which the most important are pH, the storing temperature and the concentration of the herbal extract. The effect of these factors was observed on the basil oil. The sample of cheese, inoculated by the S. aureus and basil essence oil and stored in temperatures 15 oC and 22 oC. Number of S. aureus was set by the plate method on 1st, 2nd, 3rd, 6th, 9th and 14th day of the storing. High antimicrobial activity of the basil essential oil was observed on temperatures 15 oC and 22 oC, the efficiency could be mostly asscribed to methylchavikol (estragol). During the whole time of the experiment the critical value of 105 KTJ/g for the production of stafylococcal enterotoxins was not exceed. The results of the study showed also the dependance of the S. aureus on the pH, as the lowering of the pH caused the gradual limitation of the growth of the bacteria. Despite the usage of 0,1 % concentration of herb oil antimicrobial activity has been preserved.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    66

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    922-924

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus