Porovnání kvality masa pocházejícího ze šesti svalových partií
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874523" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874523 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání kvality masa pocházejícího ze šesti svalových partií
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo hodnocení obsahu sušiny, tuku, kolagenu, celkových bílkovin a čistých bílkovin u 6 svalů vepřového masa. Vzorky vepřového masa byly získány z jatek Veterinární a farmaceutické univerzity Brno (n = 9).Obsah sušiny u svalů m. semimembranosus, m. biceps femoris, m adductor, m. supraspinatus, m. longissimusdorsim. semitendinosusje v rozmezí 24,36 - 27, 77 %, obsah tuku 2,05 - 4,99 %, obsah kolagenu 0,36 - 0,60 %, obsah celkových bílkovin 19,65 - 23,55 % a obsah čistých bílkovin (bílkovinného dusíku přepočteného na bílkoviny) 17,23 - 19,93 %. Složení jednotlivých svalů jatečně upraveného těla je velice variabilní, což je způsobeno strukturou, složením a biochemickými vlastnostmi svalu.
Název v anglickém jazyce
The comparison of pork meat quality from six muscles
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to evaluate the dry matter content, fat, collagen, total protein and pure protein in six pork muscles. Pork samples were obtained from slaughterhouses University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences Brno (n = 9). The content of dry matter in muscle m. semimembranosus, m. biceps femoris, m. adductor, m. supraspinatus, m. longissimus dorsi,m. semitendinosus is in the range 24.36 to 27.77 %, fat content 2.05 to 4.99 %, the collagen content of 0.36 to 0.60 %, the content of total protein 19.65 to 23.55 % and pure protein content (protein nitrogen recalculated protein) 17.23 to 19.93 %. The composition of individual muscles of the carcass is very flexible, which is caused by the structure, composition and biochemical properties of muscle.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLII. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy Dny
ISBN
978-80-7509-405-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
52-56
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
9. 3. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—