Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití analýzy obrazu makrosnímků k hodnocení jemně mělněných masných výrobků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874603" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874603 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití analýzy obrazu makrosnímků k hodnocení jemně mělněných masných výrobků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tento článek popisuje další možnosti aplikace obrazové analýzy v odvětví masné výroby. Obrazová analýza je vhodným nástrojem pro ověření kvality výrobního procesu na základě zhodnocení vybraných jakostních parametrů typických pro daný druh výrobku. Pilotní studie byla zaměřena zejména na hodnocení jemně mělněných masných výrobků. Jednalo se o jemně mělněné masné výrobky bez vložky, u nichž byly pomocí analýzy obrazu hodnoceny barevné charakteristiky výrobků, jejich kruhovitost v příčném nákroji a velikost přítomných pórů. Druhou skupinou byly jemně mělněné masné výrobky s vložkou, u kterých byl měřen ekvivalentní průměr tukových zrn a pórů a to jak na příčném, tak na podélném řezu. Podle získaných výsledků studie lze považovat analýzu obrazu jako přijatelnou alternativu pro kontrolu jakosti analyzovaných druhů vzorků.

  • Název v anglickém jazyce

    Image analysis usage for evaluation of fined meat products

  • Popis výsledku anglicky

    This article describes application range of image analysis in the meat industry production. Image analysis is a useful tool to the quality verification of the manufacturing process based on the evaluation of selected quality parameters which are specific for a particular type of products. The pilot study was focused especially on the evaluation fined minced meat products (sausages, frankfurters). There were a fine minced sausages without the core ingredient, which have been evaluated by color characteristics of the products image analysis, their circularity in cross cut and size of the present pores. The second group were fined minced sausages with the core ingredient, for which were measured the parametres as an equivalent diameter of the fat grains and pores in transverse and in longitudinal sections. According to our acquired results of the study may be image analysis considered as an acceptable alternative for quality control species of analyzed meat products.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    27

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    20-30

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus