Využití analýzy obrazu makrosnímků k hodnocení jemně mělněných masných výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874603" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874603 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití analýzy obrazu makrosnímků k hodnocení jemně mělněných masných výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Tento článek popisuje další možnosti aplikace obrazové analýzy v odvětví masné výroby. Obrazová analýza je vhodným nástrojem pro ověření kvality výrobního procesu na základě zhodnocení vybraných jakostních parametrů typických pro daný druh výrobku. Pilotní studie byla zaměřena zejména na hodnocení jemně mělněných masných výrobků. Jednalo se o jemně mělněné masné výrobky bez vložky, u nichž byly pomocí analýzy obrazu hodnoceny barevné charakteristiky výrobků, jejich kruhovitost v příčném nákroji a velikost přítomných pórů. Druhou skupinou byly jemně mělněné masné výrobky s vložkou, u kterých byl měřen ekvivalentní průměr tukových zrn a pórů a to jak na příčném, tak na podélném řezu. Podle získaných výsledků studie lze považovat analýzu obrazu jako přijatelnou alternativu pro kontrolu jakosti analyzovaných druhů vzorků.
Název v anglickém jazyce
Image analysis usage for evaluation of fined meat products
Popis výsledku anglicky
This article describes application range of image analysis in the meat industry production. Image analysis is a useful tool to the quality verification of the manufacturing process based on the evaluation of selected quality parameters which are specific for a particular type of products. The pilot study was focused especially on the evaluation fined minced meat products (sausages, frankfurters). There were a fine minced sausages without the core ingredient, which have been evaluated by color characteristics of the products image analysis, their circularity in cross cut and size of the present pores. The second group were fined minced sausages with the core ingredient, for which were measured the parametres as an equivalent diameter of the fat grains and pores in transverse and in longitudinal sections. According to our acquired results of the study may be image analysis considered as an acceptable alternative for quality control species of analyzed meat products.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
20-30
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—