Průkaz tuku v masných výrobcích obrazovou analýzou
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874638" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874638 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Průkaz tuku v masných výrobcích obrazovou analýzou
Popis výsledku v původním jazyce
Doporučenou metodou pro stanovení tuku v masných výrobcích je extrakční metoda s předešlou hydrolýzou vzorku, která vychází z české technické normy. Tato metoda je však zdlouhavá a s ohledem na použité chemikálie také nákladná. Cílem práce bylo proto ověřit vhodnost obrazové analýzy jako nedestruktivní metody pro stanovení obsahu tuku v masných výrobcích. Metoda byla ověřena na masném výrobku Špekáček. Z výsledků práce je zřejmé, že pro tento typ výrobku nemůže být obrazová analýza použita jako alternativa metody chemické. Obrazovou analýzu lze ale doporučit jako metodu vhodnou na popis tukových zrn v nákroji jako průvodní znak kvality zpracování tukové vložky.
Název v anglickém jazyce
The Fat Detection in Meat Products by Image Analysis
Popis výsledku anglicky
The recommended method for determining the fat in meat products extraction method with the previous hydrolysis of the sample, which is based on the Czech technical standards. This method is however, lengthy and having regard to the chemicals used also costly. The aim of the work was to verify the suitability of image analysis as a non-destructive method for determining the fat content in meat products. The method was validated sausage meat product. Based on the results it is clear that for this type of product can be used for image analysis as an alternative to chemical methods. Image analysis but can be recommended as a suitable method to describe fat grains in nákroji as an accompanying sign of quality processing of adipose pads.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XLVI. Sympozium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-86909-12-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
192-196
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářský Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský dvůr
Datum konání akce
23. 5. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—