Sushi consumers' preferences myth in the Czech Republic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874657" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874657 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Sushi consumers' preferences myth in the Czech Republic
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of the study was comparison between consumers' preferences and sushi potential to be considered as source of omega-3 (n-3) fatty acids. The material for sushi meal fatty acids profile examination were nigiri and maki sushi samples with three different seafood species (Salmo salar, Thunnusalbacares, Penaeusvannamei). Consumers' preferences were perceived by the survey which included 1352 respondents. According to gained results these two sushi types cannot be declared as valuable sources of n-3 fatty acids. Sushi types also significantly preordained (p<0.05) fatty acids profile. Sushi meal is well accepted among Czech consumers; more than 80 % of respondents consume sushi, and the majority of them consider it as good source of healthy fats. Oppositely from consumers' perception it can be concluded that sushi main attribute is not fatty acids profile but its sensory characteristics and well accepted exotic nature.
Název v anglickém jazyce
Sushi consumers' preferences myth in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was comparison between consumers' preferences and sushi potential to be considered as source of omega-3 (n-3) fatty acids. The material for sushi meal fatty acids profile examination were nigiri and maki sushi samples with three different seafood species (Salmo salar, Thunnusalbacares, Penaeusvannamei). Consumers' preferences were perceived by the survey which included 1352 respondents. According to gained results these two sushi types cannot be declared as valuable sources of n-3 fatty acids. Sushi types also significantly preordained (p<0.05) fatty acids profile. Sushi meal is well accepted among Czech consumers; more than 80 % of respondents consume sushi, and the majority of them consider it as good source of healthy fats. Oppositely from consumers' perception it can be concluded that sushi main attribute is not fatty acids profile but its sensory characteristics and well accepted exotic nature.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XVIII. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí: sborník příspěvků
ISBN
978-80-7305-772-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
19-21
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
25. 5. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—