How much does it cost sushi meal exotic characteristics and its beneficial fatty acids composition?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875707" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875707 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
How much does it cost sushi meal exotic characteristics and its beneficial fatty acids composition?
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of the research was to estimate potentially beneficial sushi meal fatty acids (FAs) profile in comparison with seafood, how FAs of sushi meal can be affected by inclusion of fried seafood and how FAs profile of sushi meal differs from consumers? perception. FAs composition were evaluated in the samples of nigiri and maki sushi samples prepared with three different seafood species (Salmo salar, Thunnus albacares, Penaeus vannamei) and in seafood samples (Thunnus alalunga, Penaeus monodon, Oncorhynchus gorbuscha, Salmo salar). Examined two sushi types cannot be considered respectful sources of ?-linolenic FA (C18:3n3), eicosapentaenoic (C20:5n3, EPA), docosahexaenoic (C22:6n3, DHA) FAs and n3 unsaturated fatty acids (USFAs). Observing studies concerning sushi consumers? preferences and comprehension about sushi meal beneficial FAs profile can be concluded that many consumers are misled by sushi meal exotic characteristics.
Název v anglickém jazyce
How much does it cost sushi meal exotic characteristics and its beneficial fatty acids composition?
Popis výsledku anglicky
The aim of the research was to estimate potentially beneficial sushi meal fatty acids (FAs) profile in comparison with seafood, how FAs of sushi meal can be affected by inclusion of fried seafood and how FAs profile of sushi meal differs from consumers? perception. FAs composition were evaluated in the samples of nigiri and maki sushi samples prepared with three different seafood species (Salmo salar, Thunnus albacares, Penaeus vannamei) and in seafood samples (Thunnus alalunga, Penaeus monodon, Oncorhynchus gorbuscha, Salmo salar). Examined two sushi types cannot be considered respectful sources of ?-linolenic FA (C18:3n3), eicosapentaenoic (C20:5n3, EPA), docosahexaenoic (C22:6n3, DHA) FAs and n3 unsaturated fatty acids (USFAs). Observing studies concerning sushi consumers? preferences and comprehension about sushi meal beneficial FAs profile can be concluded that many consumers are misled by sushi meal exotic characteristics.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2017
ISBN
978-80-7509-476-6
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
88-96
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 3. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—