Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of Storage on Textural and Sensory Properties of Czech Apple Cultivars

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875727" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875727 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s10341-016-0294-6" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1007/s10341-016-0294-6</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s10341-016-0294-6" target="_blank" >10.1007/s10341-016-0294-6</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of Storage on Textural and Sensory Properties of Czech Apple Cultivars

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sensory and texture profile analysis are a major component of consumer preference of quality in apples. The objective of the study was to investigate textural and sensory changes during storage. Six different apple cultivars grown in Czech Republic, harvested in 2014, were studied. Fruits were assessed within a day of harvest after overnight storage at room temperature (20 A degrees C), and after stored in normal atmospheres at 3 A degrees C for two different periods, 30 and 90 days with a relative humidity of approximately 95 %. Juiciness was found to be a key parameter of apple sensory analyses. The most relevant textural profile marker, which significantly decreased in all cultivars during storage, was hardness. The first principal component (PC1) described 40.1 % of the variation amongst samples the second (PC2) 18.3 % and third (PC3) 16.0 %. Principal component analysis illustratively divided all the studied cultivar in storage time according sensory and texture descriptors and explained relationships between lots of variables affecting apple quality.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of Storage on Textural and Sensory Properties of Czech Apple Cultivars

  • Popis výsledku anglicky

    Sensory and texture profile analysis are a major component of consumer preference of quality in apples. The objective of the study was to investigate textural and sensory changes during storage. Six different apple cultivars grown in Czech Republic, harvested in 2014, were studied. Fruits were assessed within a day of harvest after overnight storage at room temperature (20 A degrees C), and after stored in normal atmospheres at 3 A degrees C for two different periods, 30 and 90 days with a relative humidity of approximately 95 %. Juiciness was found to be a key parameter of apple sensory analyses. The most relevant textural profile marker, which significantly decreased in all cultivars during storage, was hardness. The first principal component (PC1) described 40.1 % of the variation amongst samples the second (PC2) 18.3 % and third (PC3) 16.0 %. Principal component analysis illustratively divided all the studied cultivar in storage time according sensory and texture descriptors and explained relationships between lots of variables affecting apple quality.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40105 - Horticulture, viticulture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    ERWERBS-OBSTBAU

  • ISSN

    0014-0309

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    59

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    39-43

  • Kód UT WoS článku

    000394375800005

  • EID výsledku v databázi Scopus