Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití kvantových teček pro značení vybraných alergenů v modelových vzorcích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875734" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875734 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití kvantových teček pro značení vybraných alergenů v modelových vzorcích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Z důvodu neustálého nárůstu pacientů trpících potravinovými alergiemi roste také potřeba vhodných a spolehlivých metod pro jejich specifickou detekci. Mezi metody, jež jsou do této skupiny řazeny, patří také imunohistochemické (IHC) fluorescenční metody. Tato práce je zaměřena na ověření využití kvantových teček (QDs) v imunohistochemickém stanovení alergenů sóji a hořčice v modelových vzorcích kuřecích masných výrobků. Modelový masný výrobek byl vyroben s přídavkem 0,0001 %; 0,001 %; 0, 01 %; 0,1 %, 1 % a 10 % sójového proteinu a hořčice. Cílem práce bylo vypracovat vhodnou metodiku a potvrdit výhody využití kvantových teček jako fluorochromu v imunohistochemickém značení alergenů v matrici vzorků. Pro potřeby ověření metodiky byla zvolena klasická sendvičová IHC metoda s aplikací komerčně zakoupených kvantových teček s navázanou sekundární protilátkou.

  • Název v anglickém jazyce

    Quantum dots utilization for selected allergens labelling in model samples

  • Popis výsledku anglicky

    There is a constant need for suitable and reliable methods for allergen detection due to the constant increase of patients suffering from food allergies. The IHC fluorescence method can be chosen as one of the possible method for allergen identification. The research was focused on the usage of quantum dots (QDs) in the IHC determination of soybean and mustard in chicken meat (chicken meat products: ham) model samples. Soybean and mustard were added in the following range: 0.0001%; 0.001%; 0.01%; 0.1%; 1%; 10%. The aim of the study was to develop a suitable procedure for soybean and mustard detection by the usage of QDs, and to confirm the benefits of fluorochrom replacement by QDs. A classic IHC sandwich method with the application of commercial secondary antibody bounded with QDs was used in the research.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    28

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    43-46

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus