Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Způsoby kastrace prasat a vliv kastrace na jakost vepřového masa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875929" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875929 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Způsoby kastrace prasat a vliv kastrace na jakost vepřového masa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Článek se zabývá problematikou kastrace prasat a to porovnáním metod tradiční chirurgické kastrace bez anestezie a alternativních metod, mezi které patří zejména imunokastrace a chirurgická kastrace s anestezií. Alternativní metody se začaly používat s ohledem na zlepšení podmínek welfare jatečných prasat a na tlak vedoucí omezení či úplnému zákazu kastrace chirurgické. Provedení kastrace se v zemích EU liší nejen metodicky, ale také technicky. Kastrace ovlivňuje kromě chování zvířat také výtěžnost a jakostní parametry masa. Z dostupných studií zabývajících se srovnáváním jakosti a složení vepřového masa získaného z chirurgicky kastrovaných, imunokastrovaných a nekastrovaných prasat jsou prokazatelné velké rozdíly mezi jednotlivými sledovanými parametry. Je to způsobeno zejména porovnáváním různých způsobů výkrmu, různého genetického materiálu, věku porážených prasat a odlišnou metodikou hodnocení jednotlivých partií a parametrů. Nicméně většina výsledků poukazuje v první řadě na rozdílné množství podkožního a intramuskulárního tuku a rozdílné chemické složení tuku u masa variantně kastrovaných a nekastrovaných prasat a také na významné rozdíly ve výtěžnosti, zmasilosti a v technologických vlastnostech takto produkovaného masa.

  • Název v anglickém jazyce

    Castration methods and the impact of castration on pork quality

  • Popis výsledku anglicky

    The article discusses the issue of pig castration and brings a comparison of traditional surgical castration without anesthesia and alternative methods, which include especially immunocastration and surgical castration with anesthesia. The alternative methods were introduced in order to improve welfare of slaughter pigs and as a reaction to the calls for restriction or prohibition of surgical castration. Within the EU there are different methods in use, plus the methods are carried out in different manners. Castration affects not only animal behaviour but also yield and quality parameters of meat. From various studies on comparison of quality and composition of meat from surgically castrated, immunocastrated and non-castrated pigs, it is clear that there are large differences between the monitored parameters. This is caused mainly by differences in methods of fattening, genetic material, age at slaughter and methodology of assessment of the individual carcass parts and parameters. However, the majority of results point in particular to different amount of subcutaneous and intramuscular fat and different chemical composition of fat between pigs non-castrated and castrated by various means, as well as to significant differences in yield, lean meat percentage and in technological parameters of meat.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510233" target="_blank" >QJ1510233: Komplexní hodnocení vlivu tradičních a alternativních způsobů kastrace na chov prasat a jakost masa pro zajištění udržitelné a konkurenceschopné produkce vepřového masa v České republice</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    neuveden

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    381-386

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus