Správná hygienická praxe na jatkách podle UECBV
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876480" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876480 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Správná hygienická praxe na jatkách podle UECBV
Popis výsledku v původním jazyce
V prostředí jatek představuje fekální kontaminace jatečně upravených těl (JUT) nebo jejich znečištění střevním obsahem primární cestu k přenosu patogenních mikroorganismů na maso. Cizí materiál na povrchu JUT by měl být identifikovaný vizuální prohlídkou na základě barvy a textury. Rozpoznání je reálné při normálním taktu porážkové linky a za běžného provozního osvětlení. V jatečnictví jsou k dispozici dodatečné hygienické nástroje, s jejichž pomocí lze zajistit čistá JUT. Mezi tyto dodatečné hygienické nástroje patří dekontaminace povrchu JUT parním vakuovým systémem, použití roztoku kyseliny mléčné, použití horké vody, nebo SPS. Mnohé jatečné provozy v zahraničí pravidelně sledují, zda JUT nejsou na konci porážkové linky postižena fekálním znečištěním nebo potřísněná střevním obsahem. Takovýto monitoring bývá součástí plánů HACCP.
Název v anglickém jazyce
Correct hygiene practice in slaughterhouses according to UECBV
Popis výsledku anglicky
In slaughterhouse establishments, fecal/ingesta contamination of carcasses is the primary route of transmission of pathogenic microorganisms to meat. The extraneous material on the carcass surface should be identified by a visual inspection based on color and texture. Recognition is real at normal slaughter line speed and under normal operating lighting. Additional hygienic tools are available in slaughter to help ensure a clean carcasses. These additional hygienic tools include decontamination of the surface by a steam vacuum system, the use of lactic acid solution, the use of hot water or steam pasteurisation system (SPS). Many abattoir establishments abroad regularly monitor carcasses whether or not they are affected by faecal/ingesta contamination at the end of the slaughter line. Such monitoring is part of HACCP plans.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
18-24
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—