Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Správná hygienická praxe na jatkách podle UECBV

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876480" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876480 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Správná hygienická praxe na jatkách podle UECBV

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V prostředí jatek představuje fekální kontaminace jatečně upravených těl (JUT) nebo jejich znečištění střevním obsahem primární cestu k přenosu patogenních mikroorganismů na maso. Cizí materiál na povrchu JUT by měl být identifikovaný vizuální prohlídkou na základě barvy a textury. Rozpoznání je reálné při normálním taktu porážkové linky a za běžného provozního osvětlení. V jatečnictví jsou k dispozici dodatečné hygienické nástroje, s jejichž pomocí lze zajistit čistá JUT. Mezi tyto dodatečné hygienické nástroje patří dekontaminace povrchu JUT parním vakuovým systémem, použití roztoku kyseliny mléčné, použití horké vody, nebo SPS. Mnohé jatečné provozy v zahraničí pravidelně sledují, zda JUT nejsou na konci porážkové linky postižena fekálním znečištěním nebo potřísněná střevním obsahem. Takovýto monitoring bývá součástí plánů HACCP.

  • Název v anglickém jazyce

    Correct hygiene practice in slaughterhouses according to UECBV

  • Popis výsledku anglicky

    In slaughterhouse establishments, fecal/ingesta contamination of carcasses is the primary route of transmission of pathogenic microorganisms to meat. The extraneous material on the carcass surface should be identified by a visual inspection based on color and texture. Recognition is real at normal slaughter line speed and under normal operating lighting. Additional hygienic tools are available in slaughter to help ensure a clean carcasses. These additional hygienic tools include decontamination of the surface by a steam vacuum system, the use of lactic acid solution, the use of hot water or steam pasteurisation system (SPS). Many abattoir establishments abroad regularly monitor carcasses whether or not they are affected by faecal/ingesta contamination at the end of the slaughter line. Such monitoring is part of HACCP plans.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    29

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    18-24

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus