Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Víc škody jak užitku? Náhrada NaCl chloridem draselným nemusí být jenom o hořké chuti

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876481" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876481 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Víc škody jak užitku? Náhrada NaCl chloridem draselným nemusí být jenom o hořké chuti

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Jednou z možností, jak v masných výrobcích snížit hladinu sodíku je částečná náhrada jedlé soli chloridem draselným. Příjem draslíku potravinami s jeho přirozeným obsahem není spojený u zdravých osob s žádným nepříznivým účinkem. Do skupin osob citlivých na zvýšený příjem draslíku patří např. pacienti se selháním ledvin, srdečním selháním, cukrovkou, děti mladší 1 roku, senioři nad 85 let. Zvýšení obsahu draslíku v některých průmyslově vyráběných potravinách, které nejsou přirozeně bohatým zdrojem tohoto prvku, může komplikovat lékařská výživová doporučení pro osoby v těchto rizikových skupinách. V článku jsou popsány výsledky norské analýzy přínosů a rizik vycházející z částečné náhrady jedlé soli v průmyslově vyráběných potravinách chloridem draselným v poměrech 30:70, 50:50 a 70:30. Autoři závěrem vyvodili, že počet osob, čelících zdravotnímu riziku při náhradě chloridu sodného chloridem draselným je vyšší, než počet osob majících z této náhrady v průmyslově vyráběných potravinách prospěch.

  • Název v anglickém jazyce

    More risk as a benefit? Replace sodium chloride with potassium chloride may not just be a bitter taste

  • Popis výsledku anglicky

    One way to reduce sodium level in meat products is to partially replace the salt with potassium chloride. The potassium intake from foods with natural potassium content has not been associated with adverse effects in healthy adults or children. Groups of people particular sensitive to increased potassium intake include, for example, patients with renal failure, heart failure, diabetes. Increasing the potassium content in some industrially produced foods that are not a naturally rich dietary source of this element may complicate medical nutritional recommendations for people in these risk groups. The article describes the results of the Norwegian benefit and risk assessment based on the partial replacement of salt in industrially produced foods by potassium chloride in ratios of 30:70, 50:50 and 70:30. The authors concluded that the number of people facing health risks in replacing sodium chloride with potassium chloride is higher than the number of people benefiting from this substitute in industrially produced foods.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    29

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    7-11

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus