Víc škody jak užitku? Náhrada NaCl chloridem draselným nemusí být jenom o hořké chuti
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876481" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876481 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Víc škody jak užitku? Náhrada NaCl chloridem draselným nemusí být jenom o hořké chuti
Popis výsledku v původním jazyce
Jednou z možností, jak v masných výrobcích snížit hladinu sodíku je částečná náhrada jedlé soli chloridem draselným. Příjem draslíku potravinami s jeho přirozeným obsahem není spojený u zdravých osob s žádným nepříznivým účinkem. Do skupin osob citlivých na zvýšený příjem draslíku patří např. pacienti se selháním ledvin, srdečním selháním, cukrovkou, děti mladší 1 roku, senioři nad 85 let. Zvýšení obsahu draslíku v některých průmyslově vyráběných potravinách, které nejsou přirozeně bohatým zdrojem tohoto prvku, může komplikovat lékařská výživová doporučení pro osoby v těchto rizikových skupinách. V článku jsou popsány výsledky norské analýzy přínosů a rizik vycházející z částečné náhrady jedlé soli v průmyslově vyráběných potravinách chloridem draselným v poměrech 30:70, 50:50 a 70:30. Autoři závěrem vyvodili, že počet osob, čelících zdravotnímu riziku při náhradě chloridu sodného chloridem draselným je vyšší, než počet osob majících z této náhrady v průmyslově vyráběných potravinách prospěch.
Název v anglickém jazyce
More risk as a benefit? Replace sodium chloride with potassium chloride may not just be a bitter taste
Popis výsledku anglicky
One way to reduce sodium level in meat products is to partially replace the salt with potassium chloride. The potassium intake from foods with natural potassium content has not been associated with adverse effects in healthy adults or children. Groups of people particular sensitive to increased potassium intake include, for example, patients with renal failure, heart failure, diabetes. Increasing the potassium content in some industrially produced foods that are not a naturally rich dietary source of this element may complicate medical nutritional recommendations for people in these risk groups. The article describes the results of the Norwegian benefit and risk assessment based on the partial replacement of salt in industrially produced foods by potassium chloride in ratios of 30:70, 50:50 and 70:30. The authors concluded that the number of people facing health risks in replacing sodium chloride with potassium chloride is higher than the number of people benefiting from this substitute in industrially produced foods.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
7-11
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—