Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah sodíku ve výrobcích vegetariánské stravy a srovnání s obsahem sodíku v typově podobných výrobcích živočišného původu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876495" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876495 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah sodíku ve výrobcích vegetariánské stravy a srovnání s obsahem sodíku v typově podobných výrobcích živočišného původu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Z hlediska zdravého životního stylu je sodík jeden z nejvíce sledovaných prvků v potravinách. Údaje o hladinách sodíku v těchto potravinách a jejich příspěvku k celkové denní dávce sodíku u konzumenta jsou velmi skrovné. Pro snadnější orientaci jsme zvolili výrobky charakterově podobné výrobkům masného průmyslu. Vzorky byly mineralizovány na mokré cestě. Měření bylo provedeno metodou FAAS na přístroji ContrAA 700 (Analytik Jena AG, Jena, Německo). Výsledky jsou prezentovány jako % příspěvek sodíku v 100 g potraviny k doporučené maximální denní dávce sodíku dle WHO. Výsledky se pohybovali v rozpětí 2 ? 53 % doporučené denní dávky sodíku v 100 g výrobku. Ve většině případů obsahovaly výrobky vegetariánské stravy sodíku méně než výrobky masného průmyslu.

  • Název v anglickém jazyce

    Sodium content in vegetarian foods and comparison with content sodium in similar products of animal source

  • Popis výsledku anglicky

    From a healthy lifestyle perspective, sodium is one of the most monitored elements in food. In this work we focused on less known potential sodium donors and vegetarian foods. Data on sodium levels in these foods and their contribution to the total daily dose of sodium in the consumer are very scarce. For easier orientation, we have chosen products that are similar to those of the meat industry. The samples were mineralized on a wet path. Measurement was performed by the FAAS method on the ContrAA 700 instrument (Analytik Jena AG, Jena, Germany). The results are presented as % sodium contribution in 100 g of food to the recommended maximum daily sodium dose according to the WHO.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XLVIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7592-029-4

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    116-119

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    28. 5. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku