Využití blízké infračervené spektrometrie pro stanovení kvality masných výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876539" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876539 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití blízké infračervené spektrometrie pro stanovení kvality masných výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo stanovení fyzikálně-chemických parametrů u masných výrobků (n = 30). Pomocí blízké infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací (FT-NIR) byly vytvořeny kalibrační modely v modu reflektance v rozsahu spektra 10000 ? 4000 cm-1. Pro kalibraci byla použita metoda částečných nejmenších čtverců (PLS) a k ověření získaných výsledků metoda křížové validace. Mezi referenčními a predikovanými hodnotami nebyly pomocí párového t-testu nalezeny statisticky významné rozdíly (p ? 0,05). Vysoce spolehlivé kalibrační a validační modely byly získány pro obsah celkových bílkovin, čistých svalových bílkovin, vody, sušiny a soli.
Název v anglickém jazyce
Determination of meat products quality by near infrared spectroscopy
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was the determination of physico-chemical parameters of meat products (n = 30). The calibration models were created by near infrared reflectance spectrometry with Fourier transform (FT-NIR) in the reflectance mode from 10000 to 4000 cm-1. The partial least squares (PLS) method was used for calibration and cross validation was applied to avoid overfitting. No statistically significant differences (p ? 0.05) were found between the reference and predicted values. Very reliable calibration and validation models were obtained for the amount of total protein, non-collagen muscle protein, moisture, dry matter and salt.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin XLVIII. Lenfeldovy a Höklovy dny: sborník abstraktů
ISBN
978-80-7305-808-1
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
220-223
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
17. 10. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—