Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití blízké infračervené spektrometrie pro stanovení kvality masných výrobků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876539" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876539 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití blízké infračervené spektrometrie pro stanovení kvality masných výrobků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo stanovení fyzikálně-chemických parametrů u masných výrobků (n = 30). Pomocí blízké infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací (FT-NIR) byly vytvořeny kalibrační modely v modu reflektance v rozsahu spektra 10000 ? 4000 cm-1. Pro kalibraci byla použita metoda částečných nejmenších čtverců (PLS) a k ověření získaných výsledků metoda křížové validace. Mezi referenčními a predikovanými hodnotami nebyly pomocí párového t-testu nalezeny statisticky významné rozdíly (p ? 0,05). Vysoce spolehlivé kalibrační a validační modely byly získány pro obsah celkových bílkovin, čistých svalových bílkovin, vody, sušiny a soli.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of meat products quality by near infrared spectroscopy

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was the determination of physico-chemical parameters of meat products (n = 30). The calibration models were created by near infrared reflectance spectrometry with Fourier transform (FT-NIR) in the reflectance mode from 10000 to 4000 cm-1. The partial least squares (PLS) method was used for calibration and cross validation was applied to avoid overfitting. No statistically significant differences (p ? 0.05) were found between the reference and predicted values. Very reliable calibration and validation models were obtained for the amount of total protein, non-collagen muscle protein, moisture, dry matter and salt.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin XLVIII. Lenfeldovy a Höklovy dny: sborník abstraktů

  • ISBN

    978-80-7305-808-1

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    220-223

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    17. 10. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku