Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vztah různých způsobů balení drůbežího masa k vybraným fyzikálně-chemickým parametrům

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876553" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876553 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vztah různých způsobů balení drůbežího masa k vybraným fyzikálně-chemickým parametrům

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V této pilotní studii byla sledována vodní aktivita, vlhkost a hodnota pH kuřecího masa v průběhu skladování v chladu. Syrová kuřecí prsa byla zabalena s využitím vakuové baličky v různém stupni vakua. Pro každý analyzovaný vzorek byly připraveny vždy dva identické vzorky, z nichž jeden byl uložen ihned po zabalení do chladničky a druhý vzorek byl po zabalení ponechán v termostatu po dobu 2 hodin při teplotě 50 °C jako imitace narušení chladírenského řetězce při přepravě syrového masa. Průměrná vlhkost masa byla na počátku skladování 71,5 ? 0,7 %, hodnota vodní aktivity činila 0,974 ? 0,003 a pH 6,05 ? 0,1. V průběhu skladování nedošlo k žádným statisticky významným změnám sledovaných parametrů, ale byl pozorován pokles vlhkosti masa. Tento pokles byl výraznější u masa, u něhož nebyl narušen chladírenský řetězec.

  • Název v anglickém jazyce

    Relation of various methods of poultry meat packaging to select physicochemical parameters

  • Popis výsledku anglicky

    In this pilot study was observed water activity, moisture and pH of chicken meat during cool storage. Raw chicken breast was packed by the help of vacuum packer with use of various vacuum degree. One sample group was stored in refrigerator immediately after packaging and second sample group was after packaging put for 2 hours into the thermostat with the 50 °C temperature. Thereby was impaired cooler chain by raw meat transport. Meat moisture at the beginning of storage averaged 71.5 ? 0.7 %, water activity value was 0.974 ? 0.003 and pH of meat averaged 6.05 ? 0.1. During the storage there weren´t any statistically significant changes of the parameters in view. Thorough, meat moisture decreasing during the storage was observed. This decreasing was stronger in meat, which haven´t cooler chain impaired.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena alimentorum XXXIX.

  • ISBN

    978-80-8077-580-3

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    168-171

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Košice

  • Datum konání akce

    16. 5. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku