Nová technologie dojení a její vliv na mikrobiální kontaminaci kozího mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877386" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877386 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nová technologie dojení a její vliv na mikrobiální kontaminaci kozího mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Kozí mléko a výrobky z něj jsou v poslední době velmi vyhledávanou a stále více oblíbenou komoditou a proto je nezbytné mléko pravidelně vyšetřovat. Co se týče vyšetřování kozího mléka na počet somatických buněk, nebyly dosud legislativou stanoveny žádné limity. Legislativa uvádí jen limity pro celkový počet mikroorganismů při 30 ° C v syrovém mléce jiném než kravském. Cílem tohoto článku je zhodnotit vliv nové technologie dojení zavedené na kozí farmě Dora v Ratibořicích u Třebíče na mikrobiální kontaminaci kozího mléka porovnáním výsledků vyšetření syrového kozího mléka na celkový počet mikroorganismů před tím, než byla zavedena nová technologie dojení a potom. Kozí mléko je na biofarmě Dora vyšetřovány pravidelně dvakrát do měsíce. Z výsledků analýz syrového kozího mléka se nám podařilo prokázat, že zavedení nové technologie dojení mělo pozitivní vliv na celkový počet mikroorganismů v syrovém kozím mléce.
Název v anglickém jazyce
New milking technology and its influence on microbial contamination of goat milk
Popis výsledku anglicky
Goat's milk and its products have been a highly sought-after and increasingly popular commodity, and it is therefore necessary to regularly check the milk. As regards the investigation of goat's milk on the number of somatic cells, no limits have been set. The legislation only sets limits for the Total Bacteria Count at 30 ° C in raw milk other than cow's. The aim of this article is to evaluate the impact of the new milking technology introduced at the Dora goat farm in Ratibořice near Třebíč on the microbial contamination of goat milk by comparing the results of raw goat milk testing with the Total Bacteria Count before the introduction of new milking technology and then. Goat milk is examined on a Dora farm regularly twice a month, and results from milk analyzes show that the introduction of new milking technology has significantly reduced the Total Bacteria Count in raw goat milk.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena alimentorum XL: Bezpečnosť a kvalita mliečnych a rastlinných komodít
ISBN
978-80-8077-620-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
634-641
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské pleso
Datum konání akce
15. 5. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—