Označování a uvádění na trh tatarského bifteku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878521" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878521 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.maso.cz/" target="_blank" >https://www.maso.cz/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Označování a uvádění na trh tatarského bifteku
Popis výsledku v původním jazyce
Tatarský biftek nebo hovorově "tatarák" je pokrm ze syrového hovězího masa, který patří k oblíbeným pochutinám a můžete si ho objednat ve většině našich restaurací. Článek se zabývá problematikou jeho označování a uvádění na trh. Označování potravin je uvedeno v nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, v zákoně č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů a jeho prováděcích vyhláškách. Další požadavky na označování hovězího masa jsou uvedeny v nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1760/2000 o systému identifikace a evidence skotu, o označování hovězího masa a výrobků z hovězího masa, kde je uvedena definice mletého masa a požadavky na označování hovězího mletého masa při uvádění na trh. Z tohoto nařízení pak vyplývá, že pokud je tatarský biftek servírován na talíři v podobě syrového mletého nebo naškrábaného masa s obsahem méně jak jednoho procenta soli, tak pak by měly být uvedeny informace o původu masa (z jakého zvířete nebo skupiny zvířat toto maso pochází a kde bylo vyrobeno) a to tak, aby o nich byl konečný spotřebitel informován ještě před tím, než si ho objedná. Tyto údaje by měly být uvedeny tak, aby byly snadno přístupné na viditelném místě
Název v anglickém jazyce
Labelling and placing on the market of steak tartare
Popis výsledku anglicky
Steak tartar or colloquially tartar is a raw beef dish which is a popular delicacy and can be ordered in most of our restaurants. The article deals with the issue of its labeling and marketing. Food labeling is set out in Regulation (EU) No 1169/2011 of the European Parliament and of the Council on the provision of food information to consumers, in the Act no. 110/1997 Coll, on food and tobacco products and on amendments and supplements to certain related laws and its implementing decrees. Other requirements for the labeling of beef are laid down in Regulation (EC) No 1760/2000 of the European Parliament and of the Council establishing a system for the identification and registration of bovine animals and regarding the labeling of beef and beef products, containing the definition of minced meat and the labeling requirements for beef minced meat when placed on the market. This Regulation implies that if the steak is served on a plate in the form of raw minced or scraped meat, containing less than one percent of salt, information on the origin of the meat (from which animal or group of animals this meat comes from and where it was produced) so that the end consumer is informed about them before ordering it. These data should be presented in a way that is easily accessible and visible
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
31
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
50-52
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—