Snižování aktivity radiocesia v mase divokých prasat lákováním
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878528" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878528 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.maso.cz/" target="_blank" >https://www.maso.cz/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Snižování aktivity radiocesia v mase divokých prasat lákováním
Popis výsledku v původním jazyce
Před solením a lákováním byla gamaspektrometrickou trasou v kýtě prasete divokého stanovena aktivita 137Cs 103 Bq.kg-1. Solení na sucho (první den) vykázalo pokles aktivity pouze o 12 až 18 %. Následné lákování se stejně jako solení na sucho provádělo pouze pomocí chloridu sodného nebo ve směsi chloridu sodného a dusičnanu draselného. Po použití obou druhů láku a při jeho dvojnásobné výměně došlo ke snížení aktivity 137Cs nejméně o 72 %. Opakovaná výměna lákovacího roztoku v intervalech po 1 nebo po 7 dnech představuje technologicky realizovatelnou metodu snížení aktivity radiocesia v kontaminovaném vepřovém mase.
Název v anglickém jazyce
Reduction of radioceasium activity in wild board meat by brining Reduction of radioceasium activity in wild board meat by brining Reduction of radioceasium activity in wild board meat by brining board meat by brining
Popis výsledku anglicky
Prior to salting and brining, the activity of 137Cs 103 Bqkg-1 was determined by gamma spectrometric path in the leg of wild board. Dry salting (first day) showed a decrease in activity of only 12 to 18%. Subsequent painting, as well as dry salting, was carried out only with sodium chloride or in a mixture of sodium chloride and potassium nitrate. After the use of both types of brine and its double exchange, the 137Cs activity was reduced by at least 72%. Repeated exchange of the attracting solution at intervals of 1 or 7 days represents a technologically feasible method of reducing radiocesium activity in contaminated pork.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
31
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
53-56
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—