Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Consumers' response to different shelf life food labelling

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878631" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878631 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://qascf.com/index.php/qas/article/view/646/722" target="_blank" >https://qascf.com/index.php/qas/article/view/646/722</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.15586/QAS2019.646" target="_blank" >10.15586/QAS2019.646</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Consumers' response to different shelf life food labelling

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Respondents&apos; perception about the possible changes of best before date (BBD) to the date of the highest quality was the main aim of the survey. The survey consisted out of 1,107 respondents who were grouped according to their demographic characteristics and food labelling preferences. The results of the survey are indicating high acceptance rate towards new labelling, but without clear connection with their preferences. Another aspect of the research emphasised the respondents&apos; perception towards the price of healthier food commodities and revealed that education level has high impact (P &lt; 0.05) on their opinion and considerations. The survey gave important answers on possibility of changes of food labelling by which it would be affected food waste quantities. Certainly, each food type shelf life should be checked and labelled according to food perishability and consumers safeness. The changing of the BBD to the date of the highest quality according to our survey would be broadly accepted among all socio-demographic groups.

  • Název v anglickém jazyce

    Consumers' response to different shelf life food labelling

  • Popis výsledku anglicky

    Respondents&apos; perception about the possible changes of best before date (BBD) to the date of the highest quality was the main aim of the survey. The survey consisted out of 1,107 respondents who were grouped according to their demographic characteristics and food labelling preferences. The results of the survey are indicating high acceptance rate towards new labelling, but without clear connection with their preferences. Another aspect of the research emphasised the respondents&apos; perception towards the price of healthier food commodities and revealed that education level has high impact (P &lt; 0.05) on their opinion and considerations. The survey gave important answers on possibility of changes of food labelling by which it would be affected food waste quantities. Certainly, each food type shelf life should be checked and labelled according to food perishability and consumers safeness. The changing of the BBD to the date of the highest quality according to our survey would be broadly accepted among all socio-demographic groups.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Quality Assurance and Safety of Crops &amp; Foods

  • ISSN

    1757-8361

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    12

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    24-34

  • Kód UT WoS článku

    000607541400003

  • EID výsledku v databázi Scopus