Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Značení výživových údajů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881250" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881250 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://fvhe.vetuni.cz/files/articles/liii-lenfeldovy-a-h-klovy-dny-sborn-k-p-edn-ek-a-poster-2-1729496977.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vetuni.cz/files/articles/liii-lenfeldovy-a-h-klovy-dny-sborn-k-p-edn-ek-a-poster-2-1729496977.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Značení výživových údajů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo prostřednictvím dotazníkového šetření zjistit, jak spotřebitelé vnímají značení výživových údajů a zda by uvítali zavedení povinného uvádění Nutri-Score na etiketách. Z odpovědí respondentů (n=384) na otázku týkající se přehlednosti způsobu značení výživových údajů, kde byla možnost zvolit pouze jednu odpověď, vyplynulo, že nejvíce preferované je povinné označení výživových údajů ve formě tabulky (51 %), následovalo Nutri-Score (32,6 %) a nejméně bylo preferováno (16,4 %) značení doporučeného denního množství GDA (Guidelines Daily Amounts). Nutri-Score jako povinný údaj na etiketě by uvítalo 73,7 % respondentů, naopak informace o denním doporučeném množství složky nebylo důležité pro 75 % dotazovaných. Získaná data rovněž ukazují, že 89,8 % respondentů si uvědomuje vliv zpracování potraviny na její výživovou hodnou a podle 74,2 % dotázaných by tato informace měla být zahrnuta do Nutri-Score. Většina respondentů dále uvedla, že by jiný způsob značení výživových údajů nepreferovala 77,6 %.

  • Název v anglickém jazyce

    Marking of nutritional information

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to investigate through a questionnaire survey how consumers perceive nutrition labelling and whether they would welcome the introduction of mandatory Nutri-Score labelling. Respondents&apos; (n=384) answers to a question on the clarity of nutrition labelling, where only one answer could be selected, showed that mandatory labelling of nutrition labelling in the form of a table was the most preferred (51%), followed by Nutri-Score (32.6%) and least preferred (16.4%) was labelling of Guideline Daily Amounts (GDA). A Nutri-Score as a mandatory indication on the label would be welcomed by 73.7% of the respondents, while information on the recommended daily amount of the ingredient is not important for 75% of the respondents. The data also show that 89.8% of the respondents are aware of the impact of food processing on the nutritional value of the food and 74.2% of the respondents think that this information should be included in the Nutri-Score. Furthermore, the majority of respondents indicated that they would not prefer any other way of labelling nutritional information 77.6%.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin LIII. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-970-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    130-134

  • Název nakladatele

    Veterinární univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    16. 10. 2024

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku