Fyzikálně chemické parametry zvěřiny a masa daňka evropského (Dama dama L.) chovaného na farmě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878754" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878754 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2020-6/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2020-6/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Fyzikálně chemické parametry zvěřiny a masa daňka evropského (Dama dama L.) chovaného na farmě
Popis výsledku v původním jazyce
Celková spotřeba zvěřiny je stále poměrně nízká a pohybuje se kolem 1 kg. Zvěřina daňka evropského a maso farmově chovaných daňků patří mezi oblíbené suroviny a je potřeba je od sebe odlišovat. Kvalitu lze posuzovat podle různých parametrů, především senzorických, fyzikálně chemických a mikrobiologických. Cílem práce bylo shrnout dostupné informace o vybraných fyzikálně chemických parametrech (výtěžnost, pH, sušina, bílkoviny, kolagen, tuk, mastné kyseliny, popel, minerální látky) jak zvěřiny, tak i masa farmově chovaných daňků a vliv sledovaných faktorů (např. věk, pohlaví, způsob chovu, krmení, roční období) na tyto parametry.
Název v anglickém jazyce
Physicochemical parameters of venison and meat of farmed fallow deer (Dama dama L.)
Popis výsledku anglicky
The total consumption of game is still relatively low and is around 1 kg. Fallow deer venison and farmed fallow deer meat are popular raw materials and need to be distinguished. The quality can be assessed according to various parameters, especially sensory, physicochemical and microbiological. The aim of the work was to summarize the available information on selected physicochemical parameters (yield, pH, dry matter, proteins, collagen, fat, fatty acids, ash, minerals) of both venison and farmed fallow deer meat and the influence of monitored factors (eg age, sex, method of breeding, feeding, seasons) to these parameters.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
31
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
41-45
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—