Vliv elektrické vodivosti na korelaci vodní aktivity a obsahu vlhkosti českých a slovenských medů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878957" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878957 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.slpk.sk/eldo/2020/dl/9788055221687/9788055221687.pdf" target="_blank" >http://www.slpk.sk/eldo/2020/dl/9788055221687/9788055221687.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv elektrické vodivosti na korelaci vodní aktivity a obsahu vlhkosti českých a slovenských medů
Popis výsledku v původním jazyce
Tato studie byla zaměřena na stanovení vztahu mezi vodní aktivitou a obsahem vody v medu jako funkce elektrické vodivosti medu. Analyzované medy byly získány přímo od včelařů z České republiky a Slovenska ze snůšky roku 2019. Hodnoty elektrické vodivosti byly stanoveny konduktometricky, obsah vody refraktometricky a aktivita vody byla stanovena manometricky. Elektrická vodivost analyzovaných medů byla stanovena v rozmezí 16,8 - 58,7 mS.m-1, obsah vody v rozmezí 16,1 - 19,8 % a aktivita vody byla stanovena v rozmezí 0,544 - 0,634. Bylo zjištěno, že elektrická vodivost medu má vliv na hodnotu vodní aktivity medu, přičemž medy mající nižší elektrickou vodivost vykazují při stejném obsahu vlhkosti nižší aktivitu vody než medy s vyšší elektrickou vodivostí.
Název v anglickém jazyce
Influence of electrical conductivity on the correlation of water activity and moisture content of Czech and Slovak honeys
Popis výsledku anglicky
This study was focused on determining the relationship between water activity and honey moisture content as a function of the electrical conductivity of honey. Analyzed honeys was received directly from beekeepers from the Czech Republic and Slovakia from harvest 2019. The electrical conductivity values were determined by conductometry, moisture content by refractometry and water activity was determined by manometry. The electrical conductivity of the analyzed honeys was determined in the range 16.8 - 58.7 mS.m-1, the moisture content was in the range 16.1 - 19.8 % and the water activity was determined in the range 0.544 - 0.634. It has been found that the electrical conductivity of honey has an effect on the water activity value of the honey, with honeys having a lower electrical conductivity at the same moisture content exhibiting a lower water activity than honeys with a higher electrical conductivity.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bezpečnosť a kontrola potravín (Zborník prác z medzinárodnej vedeckej konferencie)
ISBN
978-80-552-2168-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
92-94
Název nakladatele
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Piešťany
Datum konání akce
26. 3. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—