Nutriční hodnota vybraných zástupců jedlého hmyzu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879311" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879311 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-4-2021/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-4-2021/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nutriční hodnota vybraných zástupců jedlého hmyzu
Popis výsledku v původním jazyce
V posledních letech se do popředí zájmu, jako zdroj výživy člověka a zvířat, dostávají bezobratlí živočichové, zejména pak zástupci hmyzu. Můžeme konstatovat, že již v současnosti jsou bezobratlí živočichové významnou součástí jídelníčku člověka, kde za tradiční z hlediska např. konzumace hmyzu se považují světadíly jako je Asie, Afrika, Jižní Amerika; naopak za netradiční lze považovat státy Evropy a Severní Ameriky, kde konzumace hmyzu představuje spíše módní záležitost. Do budoucna se dá předpokládat, že se zvyšujícím se nárůstem lidské populace bude nutné hledat další zdroje výživy. Z dosavadních vědeckých poznatků vyplývá, že některé druhy bezobratlých živočichů, resp. hmyzu, disponují vysokým produkčním potenciálem, který by do budoucna mohl významně přispět k řešení problémů spojených s výživou lidské populace. Analytická část práce přináší základní živinové složení larválních stádií vybraných druhů bezobratlých živočichů (Acheta domesticus, Tenebrio monitor, Zophobas morio, Blaptica dubia, Schistocerca gregaria, Locusta migratoria a Locusta migratoria), které srovnává s nutriční hodnotou svaloviny nejvýznamnějších druhů hospodářských zvířat. Z dosažených výsledků lze vyvodit závěr, že biomasa těla bezobratlých živočichů je významným zdrojem především nenasycených mastných kyselin (MUFA a PUFA) a mikroprvků (Zn, Fe, Cu, Mn).
Název v anglickém jazyce
Nutritional value of selected examples of edible insects
Popis výsledku anglicky
In recent years, invertebrates, especially insect representatives, have come to the forefront of interest as a source of human and animal nutrition. We can state that invertebrates are already an important part of the human diet. Continents such as Asia, Africa and South America are considered traditional in terms of insect consumption; on the contrary, in the states of Europe and North America, the consumption of insects is more of a fashionable matter. In the future, it can be assumed that with the growth of the human population, it will be necessary to look for other sources of nutrition. The current scientific knowledge shows that some species of invertebrates, respectively insects, have a high production potential, which could make a significant contribution to solving the problems associated with the nutrition of the human population in the future. The analytic part of this work is bringing the basic nutrient composition of chosen macroinvertebrate larval stages (species: Acheta domesticus, Tenebrio monitor, Zophobas morio, Blaptica dubia, Schistocerca gregaria, Locusta migratoria a Locusta migratoria) and comparing them with nutrient value of most important farm animals. From this results can be deduced that body biomass of macroinvertebrates is mainly very important source of unsaturated fatty acids (MUFA and PUFA) and microelements (Zn, Fe, Cu, Mn).
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
76
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
98-105
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—