Aminokyselinové složení dlouhých kostí pánevní končetiny brojlerových kuřat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879317" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879317 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://cit.vfu.cz/welfare/Proceedings2021.pdf" target="_blank" >https://cit.vfu.cz/welfare/Proceedings2021.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aminokyselinové složení dlouhých kostí pánevní končetiny brojlerových kuřat
Popis výsledku v původním jazyce
Experimentální materiál byl získán od 120 brojlerových kuřat (60 kohoutků, 60 slepiček) hybrida ROSS 308, na konci výkrmu ve věku 40 dní, při průměrné hmotnosti kohoutků 2 694 +/- 32,6 g a 2 345 +/- 23,9 g slepiček. U sledovaných jedinců nebyly zjištěny klinické příznaky onemocnění končetin. Po utracení byly odebrány dlouhé kosti pravé pánevní končetiny (femur a tibiotarsus) a po odstranění měkkých tkání byly použity pro laboratorní zkoušení. Byl stanoven obsah hrubého proteinu, aminokyselinové spektrum a získané hodnoty přepočítány na 100% sušinu. Obsah hrubého proteinu ve 100% sušině dokládá, že hladina hrubého proteinu byla statisticky významně vyšší (P <= 0,01) ve femur (405,3 +/- 17,21 g) ve srovnání s tibiotarsus (393,5 +/- 12,68 g). Stejné trendy byly zaznamenány i vzhledem k pohlaví kuřat. Jak u kohoutků, tak u slepiček byly hladiny hrubého proteinu statisticky významně vyšší (P <= 0,01) ve femur (406,6 +/- 19,34 g, resp. 404,1 +/- 15,09 g) než u tibiotarsus (395,0 +/- 12,16 g, resp. 392,1 +/- 13,21 g). V obou kostech měly z aminokyselin nejvyšší zastoupení Gly, Glu a Pro, nejnižší hladiny byly nalezeny u Met, Tyr a His. Stejné trendy byly zaznamenány vzhledem k pohlaví kuřat.
Název v anglickém jazyce
Amino acid profile from long bones of the pelvic limb in broiler chickens
Popis výsledku anglicky
The study material was obtained from 120 Ross 308 broiler chickens (60 males and 60 females) at the end of the fattening (40 days of age). The average weight of birds was 2 694 +/- 32.6 g for cockerels and 2 345 +/- 23.9 g for pullets. The study birds did not show any clinical signs of leg diseases. The long bones of the right pelvic limbs (femur and tibiotarsus) were collected after bird slaughter and after removal of soft tissues, they were used for laboratory analyses. The crude protein content and the amino acid composition were determined and the obtained values were recalculated to 100% dry matter. The crude protein content in 100% dry matter shows that the level of crude protein was significantly higher (P <= 0.01) in the femur (405.3 +/- 17.21 g) compared to the tibiotarsus (393.5 +/- 12.68). The same trends were found with regard to sex. Both males and females had significantly (P <= 0.01) higher crude protein content in the femur (406.6 +/- 19.34 g and 404.1 +/- 15.09 g, respectively) than in the tibiotarsus (395.0 +/- 12.16 g and 392.1 +/- 13.21 g, respectively). Both bones showed the highest levels of Gly, Glu and Pro, and the lowest levels of Met, Tyr and His. The same trends were found with regard to chicken sex.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Ochrana zvířat a welfare 2021: Sborník příspěvků
ISBN
978-80-7305-855-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
113-118
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
7. 10. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—