Mikrobiologická kvalita mléka z prodejních automatů v Brně
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879694" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879694 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikrobiologická kvalita mléka z prodejních automatů v Brně
Popis výsledku v původním jazyce
Studie byla zaměřena na sledování mikrobiologické kvality syrového kravského mléka ze čtyř prodejních automatů v Brně. U vzorků mléka byl plotnovou metodou stanovován celkový počet mikroorganismů (CPM) a výsledky byly porovnány s požadavky platné legislativy. Dále byl pomocí Pure Milk testu sledován výskyt bakterií Staphylococcus aureus, Escherichia coli a enterokoků. Na základě pozitivních výsledků byly uvedené bakterie dále konfirmovány a stanovené počty vyhodnoceny, v případě S. aureus pak porovnávány s platnou legislativou. Studií bylo zjištěno, že se CPM pohyboval v rozmezí log 3,00-6,28 KTJ/ml, legislativou stanovený limit (nařízení (ES) č. 853/2004) byl překročen u 66,2 % vzorků. U třech vzorků mléka byla zaznamenána překročená legislativní hodnota S. aureus (Vyhláška č. 289/2007 Sb.) a byla potvrzena přítomnost genu pro tvorbu stafylokokových enterotoxinů. E. coli se vyskytovala ve 38,2 % vzorků syrového mléka, přítomnost enterokoků byla potvrzena u 77,9 % vzorků. Syrové kravské mléko umožňuje vhodné podmínky pro růst a množení patogenních mikroorganismů, je tedy nezbytné uchovávat syrové mléko při chladničkových teplotách a před vlastní konzumací jej tepelně ošetřit.
Název v anglickém jazyce
Microbiological quality of vending machines milk in Brno
Popis výsledku anglicky
This study is focused on monitoring microbiological quality of raw cow´s milk within four vending machines in Brno. The aerobic plate count of microorganisms in milk samples was determined using a plate method. By the Pure Milk test, the occurence of Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Enterococci in milk was surveyed. These bacteria were being confirmed based on positive results, determined their counts, and the S. aureus counts were compared with the valid legislation. Studies have found out that the counts of aerobic plate count varried from log 3.00 to 6.28 CFU/ml, the limit set by legislation (Regulation (EC) No. 853/2004) was exceeded in 66.2 % of samples. The limit of Staphylococcus aureus (Decree No. 289/2007 Coll.) was exceeded in three samples and in these three samples the staphylococcal enterotoxins genes were detected. The presence of Escherichia coli was observed within 38.2 % samples of raw cow´s milk meanwhile the occurence of enterococci was confirmed within 77.9 % samples. Raw cow´s milk provides suitable conditions for growth and reproduction of patoghenic microorganisms. Milk has to be stored at refrigerator's temperature and has to be heat treated before the consumption.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-785-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
454-464
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
3. 3. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—