Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mikrobiologická kvalita mléka z prodejních automatů v brně v letech 2017-2021

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880450" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880450 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/00/7300.pdf" target="_blank" >https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/00/7300.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mikrobiologická kvalita mléka z prodejních automatů v brně v letech 2017-2021

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato studie je zaměřena na sledování mikrobiologické kvality syrového kravského mléka v pěti prodejních automatech v Brně v letech 2017-2021. Aerobní deskový počet mikroorganismů ve vzorcích mléka byl stanoven plotnovou metodou a celkové plotnové počty byly porovnány s platnou legislativou. Studiemi bylo zjištěno, že počty aerobních destiček kolísaly od log 2,70 do 9,30 log CFU/ml, limit stanovený legislativou (Nařízení (ES) č. 853/2004) byl překročen u 47,6 % vzorků. Syrové kravské mléko poskytuje vhodné podmínky pro růst a reprodukci patogenních mikroorganismů. Mléko musí být skladováno při chladničce a před konzumací musí být tepelně ošetřeno.

  • Název v anglickém jazyce

    Microbiological quality of vending machines MILK in Brno in the years 2017-2021

  • Popis výsledku anglicky

    This study is focused on monitoring microbiological quality of raw cow&apos;s milk within five vending machines in Brno in the years 2017-2021. The aerobic plate count of microorganisms in milk samples was determined using a plate method and the total plate counts were compared with the valid legislation. Studies have found out that the counts of aerobic plate count varried from log 2.70 to 9.30 log CFU/ml, the limit set by legislation (Regulation (EC) No. 853/2004) was exceeded in 47.6 % of samples. Raw cow&apos;s milk provides suitable conditions for growth and reproduction of patoghenic microorganisms. Milk has to be stored at refrigerator&apos;s temperature and has to be heat treated before the consumption.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník abstraktů XLVIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-828-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    345-352

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 3. 2022

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku