Mikrobiologická kvalita mléka z prodejních automatů v brně v letech 2017-2021
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880450" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880450 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/00/7300.pdf" target="_blank" >https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/00/7300.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikrobiologická kvalita mléka z prodejních automatů v brně v letech 2017-2021
Popis výsledku v původním jazyce
Tato studie je zaměřena na sledování mikrobiologické kvality syrového kravského mléka v pěti prodejních automatech v Brně v letech 2017-2021. Aerobní deskový počet mikroorganismů ve vzorcích mléka byl stanoven plotnovou metodou a celkové plotnové počty byly porovnány s platnou legislativou. Studiemi bylo zjištěno, že počty aerobních destiček kolísaly od log 2,70 do 9,30 log CFU/ml, limit stanovený legislativou (Nařízení (ES) č. 853/2004) byl překročen u 47,6 % vzorků. Syrové kravské mléko poskytuje vhodné podmínky pro růst a reprodukci patogenních mikroorganismů. Mléko musí být skladováno při chladničce a před konzumací musí být tepelně ošetřeno.
Název v anglickém jazyce
Microbiological quality of vending machines MILK in Brno in the years 2017-2021
Popis výsledku anglicky
This study is focused on monitoring microbiological quality of raw cow's milk within five vending machines in Brno in the years 2017-2021. The aerobic plate count of microorganisms in milk samples was determined using a plate method and the total plate counts were compared with the valid legislation. Studies have found out that the counts of aerobic plate count varried from log 2.70 to 9.30 log CFU/ml, the limit set by legislation (Regulation (EC) No. 853/2004) was exceeded in 47.6 % of samples. Raw cow's milk provides suitable conditions for growth and reproduction of patoghenic microorganisms. Milk has to be stored at refrigerator's temperature and has to be heat treated before the consumption.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník abstraktů XLVIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-828-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
345-352
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 3. 2022
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—