Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv teploty na vybrané ukazatele syrového mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880446" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880446 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26722861:_____/22:N0000044

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_194_4.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_194_4.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv teploty na vybrané ukazatele syrového mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byl sledován vliv úložné teploty 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C a času na celkový počet mikroorganismů v syrovém kravském, kozím a ovčím mléku. Vzorky mléka byly uchovány při dané teplotě a analyzovány po 0,5, 1, 1,5, 2, 2,5, 3 a 4 hodinách. Po každé analýze byly vzorky uloženy do lednice při teplotě 8 °C a znovu analyzovány po 3 a 24 hodinách. U vybraných vzorků bylo stanoveno pH a titrační kyselost. Z výsledků celkového počtu mikroorganismů a meze reprodukovatelnosti 0,45 log byla stanovena teplota a doba její expozice, při které je možné vzorky ještě analyzovat. Vyšší růst mikroorganismů byl zjištěn u kravského mléka, zatímco hodnoty u mléka malých přežvýkavců byly většinou v mezích reprodukovatelnosti.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of temperature on selected raw milk indicators

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of storage temperature of 8, 11, 14, 17, 20 and 25 °C and time on the total number of microorganisms in raw cow&apos;s, goat&apos;s and sheep&apos;s milk was monitored. Milk samples were kept at a given temperature and analyzed after 0.5, 1, 1.5, 2, 2.5, 3 and 4 hours. After each analysis, the samples were stored in a refrigerator at 8 °C and reanalyzed after 3 and 24 hours. The pH and titration acidity were determined for the selected samples. From the results of the total number of microorganisms and the reproducibility limit of 0.45 log, the temperature and the time of its exposure were determined at which the samples can still be analyzed. A higher growth of microorganisms was found in cow&apos;s milk, while the values in the milk of small ruminants were usually within limits of reproducibility.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    33

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    16-22

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus