Vliv teploty na vybrané ukazatele syrového mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880446" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880446 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26722861:_____/22:N0000044
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_194_4.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_194_4.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv teploty na vybrané ukazatele syrového mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Byl sledován vliv úložné teploty 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C a času na celkový počet mikroorganismů v syrovém kravském, kozím a ovčím mléku. Vzorky mléka byly uchovány při dané teplotě a analyzovány po 0,5, 1, 1,5, 2, 2,5, 3 a 4 hodinách. Po každé analýze byly vzorky uloženy do lednice při teplotě 8 °C a znovu analyzovány po 3 a 24 hodinách. U vybraných vzorků bylo stanoveno pH a titrační kyselost. Z výsledků celkového počtu mikroorganismů a meze reprodukovatelnosti 0,45 log byla stanovena teplota a doba její expozice, při které je možné vzorky ještě analyzovat. Vyšší růst mikroorganismů byl zjištěn u kravského mléka, zatímco hodnoty u mléka malých přežvýkavců byly většinou v mezích reprodukovatelnosti.
Název v anglickém jazyce
Effect of temperature on selected raw milk indicators
Popis výsledku anglicky
The effect of storage temperature of 8, 11, 14, 17, 20 and 25 °C and time on the total number of microorganisms in raw cow's, goat's and sheep's milk was monitored. Milk samples were kept at a given temperature and analyzed after 0.5, 1, 1.5, 2, 2.5, 3 and 4 hours. After each analysis, the samples were stored in a refrigerator at 8 °C and reanalyzed after 3 and 24 hours. The pH and titration acidity were determined for the selected samples. From the results of the total number of microorganisms and the reproducibility limit of 0.45 log, the temperature and the time of its exposure were determined at which the samples can still be analyzed. A higher growth of microorganisms was found in cow's milk, while the values in the milk of small ruminants were usually within limits of reproducibility.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
33
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
16-22
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—