Stanovení barevných parametrů u vybraných druhů párků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880095" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880095 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vfu.cz/files/upload/1697/LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/1697/LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení barevných parametrů u vybraných druhů párků
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo změřit a vyhodnotit barevné parametry u 6 druhů párků zakoupených v tržní síti. Stanovení probíhalo pomocí přístroje Superchroma S-Spex, který měřil hodnoty pro parametr L*, a* a b*, následně byly dopočítány parametry C* a h°. U parametru L* se hodnoty pohybovaly v rozmezí od 64,38 do 75,02, přičemž nejvyšší hodnotu měl vzorek č. 4. - sýrový párek speciál. Parametr a* vykazoval hodnoty v rozmezí od 6,31 do 16,83, nejvyšší hodnotu měl vzorek č. 2 - debrecínské párky. U parametru b* se hodnoty pohybovaly v rozmezí od 9,11 do 22,34 a u parametru C* od 11,09 do 27,97. Nejvyšší hodnoty u obou parametrů dosahoval opět vzorek č. 2 - debrecínské párky. U parametru h° se naměřené hodnoty pohybovaly v rozmezí od 0,85 do 1,05 a nejvyšší hodnotu měl vzorek č. 4. U všech posuzovaných parametrů L*, a*, b*, C*, h° byly statisticky významné rozdíly (P < 0,05) mezi jednotlivými druhy párků.
Název v anglickém jazyce
Determination of color parameters for selected types of sausages
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to measure and evaluate the color parameters of 6 types of sausages purchased in the market network. The determination was carried out using the Superchroma S-Spex device, which measured the values for the parameters L*, a* and b*, then the parameters C* and h° were added. For the L* parameter, the values ranged from 64.38 to 75.02, with the highest value being sample No. 4 - special cheese sausage. The a* parameter showed values ranging from 6.31 to 16.83, the highest value was sample No. 2 - Debrecen sausages. For the b* parameter, the values ranged from 9.11 to 22.34 and for the C* parameter from 11.09 to 27.97. The highest values for both parameters were again achieved by sample No. 2 - Debrecen sausages. For the parameter h°, the measured values ranged from 0.85 to 1.05, and sample No. 4 had the highest value. For all assessed parameters L*, a*, b*, C*, h° there were statistically significant differences (P < 0.05) between individual types of sausages.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin LI. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-876-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
124-127
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
12. 10. 2022
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—