Sledování koncentrace zinku v různých typech masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880104" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880104 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vfu.cz/files/upload/1697/LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/1697/LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sledování koncentrace zinku v různých typech masa
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo stanovení koncentrace zinku v různých typech masa, a to ve vepřovém, hovězím a drůbežím mase. Analýza probíhala ve dvou opakováních - na podzim 2019 a na jaře 2020. V každém období bylo vyšetřeno 21 vzorků mas. Ke stanovení koncentrace zinku byla použita metoda plamenové atomové absorpční spektrometrie. Nejvyšší koncentrace zinku byla stanovena u hovězího masa - 53,23 +- 8,49 mg/kg (podzim 2019), 53,21 +- 11,66 mg/kg (jaro 2020). U vepřového masa byly průměrné hodnoty zinku 24,98 +- 12,17 mg/kg při měření na podzim a 24,49 +- 13,48 mg/kg při jarním měření. Průměrná koncentrace zinku u drůbežího masa byla 19,47 +- 14,52 mg/kg (podzim 2019), resp. 18,98 +- 7,92 mg/kg (jaro 2020).
Název v anglickém jazyce
Monitoring of zinc concentration in different types of meat
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was determination of concentration of zinc in a different types of meat. Mainly in pork, beef and poultry meat. Analysis were made twice ? in the autumn 2019 and in the spring 2020. In each of period, total of 21 samples of meat were examined. Flame atomic absorption spectrometry was used to determined the concentration of zinc in the meat samples. The highest zinc concentration was determined in beef meat - 53,23 +- 8,49 mg/kg (the autumn 2019), 53,21 +- 11,66 mg/kg (the spring 2020). In case of pork meat the average values of zinc were 24,98 +- 12,17 mg/kg in the autumn measurement and 24,49 +- 13,48 mg/kg in the spring measurement. The average concentration of zinc in poultry meat was 19,47 +-14,52 mg/kg-1 (the autumn 2019), resp. 18,98 +- 7,92 mg/kg (the spring 2020).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin LI. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-876-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
232-236
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
12. 10. 2022
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—