Využití nekonvenčních krmiv ve výživě koz
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880171" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880171 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://cit.vfu.cz/welfare/Proceedings2022.pdf" target="_blank" >https://cit.vfu.cz/welfare/Proceedings2022.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití nekonvenčních krmiv ve výživě koz
Popis výsledku v původním jazyce
Krmiva představují velkou část výrobních nákladů, pokračuje tak výzkum v oblasti vedlejších produktů a nekonvenčních krmiv. Zároveň lze tímto způsobem zabránit hromadění vedlejších produktů. Studie zkoumaly účinek diety na základě použití vedlejších produktů na složení mléčných mastných kyselin. Hlavním problémem je složení n-3 polynenasycených mastných kyselin (PUFA) a konjugované kyseliny linolové (CLA) v mléce, které by bylo možné zlepšit různými způsoby krmení. Jedním z nejdůležitějších způsobů, jak zvednout bioaktivní složení kozího mléka, je zvýšení přísunu n-3 PUFA (pastva, oleje, semena nebo doplňky z řas) ve stravě. Předchozí studie ukázaly, že pastva výrazně zvýšila obsah CLA a n-3 FA v kozím mléce. Roste zájem o používání mikrořas jako krmiva nebo doplňku krmiva pro přežvýkavce.
Název v anglickém jazyce
Usage of unconventional feeds in the nutrition of goats
Popis výsledku anglicky
Feeds represents a large part of production costs, so research into by-products and unconventional feed continues. In this way, the accumulation of by-products can be prevented at the same time. The studies examined the effect of diet based on the use of by-products on the composition of lactic fatty acids. The main problem is the composition of n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA) and conjugated linoleic acid (CLA) in milk, which could be improved by different feeding methods. One of the most important ways to increase the bioactive composition of goat's milk is to increase the intake of n-3 PUFAs (pasture, oils, seeds or algae supplements) in the diet. Previous studies have shown that grazing significantly increased the content of CLA and n-3 FA in goat's milk. There is a growing interest in using microalgae as a feed or feed supplement for ruminants.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Ochrana zvířat a welfare 2022: Sborník příspěvků
ISBN
978-80-7305-872-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
46-51
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
20. 10. 2022
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—