Označování masa při uvádění na trh v České republice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880227" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880227 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-7-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-7-casopisu-maso-rok-2022/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Označování masa při uvádění na trh v České republice
Popis výsledku v původním jazyce
Označování potravin je jedou z nesložitějších oblastí potravinářského průmyslu a potravinářského práva. Právní předpisy stanovují, které informace musí být dostupné zákazníkům, spotřebitelům, při prodeji potravin. Základní povinné údaje jsou stanoveny v Nařízení Parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011. Toto nařízení stanovuje seznam informací, které musí být obecně uvedeny na obale potraviny (zákonný název, čisté množství potraviny, datum minimální trvanlivosti atd.). Současně každý živočišný druh masa má ještě další své specifické požadavky na značení, které nalézáme v celé řadě právním předpisů, a to jak předpisů Evropské unie, tak i v předpisech České republiky. V tomto článku jsou komplexně popsány zákonné požadavky na označování masa, a to s poukazem na odlišnosti vzhledem k živočišnému druhu, ale i na rozdíly z pohledu balení potravin (potraviny balení, nebalené, zabalené).
Název v anglickém jazyce
Labelling of meat when placed on the market in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
The food labelling is one of the most difficult subject in the food industry. The law provides of food information which must be available for consumers. The basis is the assurance of consumer protection in relation top food information. The general principles are established in the Regulation of the European Parliament and of the Council (EU) No 1169/2011. In this Regulation is list of mandatory particulars (the name of the food, ten net quantity of the food, the date of minimum durability, etc.). The each type of meat is individual labelling requirements. Differences of information are in a number of legal regulations of the European Union and of the Czech Republic too. In this article is this theme described completely for the each type of meat and for different food packaging method (prepacked, non-prepacked - packed on the sales premises at the consumer?s request or prepacked for direct sale).
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
33
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
6-12
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—