Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Označování masa při uvádění na trh v České republice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880227" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880227 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-7-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-7-casopisu-maso-rok-2022/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Označování masa při uvádění na trh v České republice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Označování potravin je jedou z nesložitějších oblastí potravinářského průmyslu a potravinářského práva. Právní předpisy stanovují, které informace musí být dostupné zákazníkům, spotřebitelům, při prodeji potravin. Základní povinné údaje jsou stanoveny v Nařízení Parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011. Toto nařízení stanovuje seznam informací, které musí být obecně uvedeny na obale potraviny (zákonný název, čisté množství potraviny, datum minimální trvanlivosti atd.). Současně každý živočišný druh masa má ještě další své specifické požadavky na značení, které nalézáme v celé řadě právním předpisů, a to jak předpisů Evropské unie, tak i v předpisech České republiky. V tomto článku jsou komplexně popsány zákonné požadavky na označování masa, a to s poukazem na odlišnosti vzhledem k živočišnému druhu, ale i na rozdíly z pohledu balení potravin (potraviny balení, nebalené, zabalené).

  • Název v anglickém jazyce

    Labelling of meat when placed on the market in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    The food labelling is one of the most difficult subject in the food industry. The law provides of food information which must be available for consumers. The basis is the assurance of consumer protection in relation top food information. The general principles are established in the Regulation of the European Parliament and of the Council (EU) No 1169/2011. In this Regulation is list of mandatory particulars (the name of the food, ten net quantity of the food, the date of minimum durability, etc.). The each type of meat is individual labelling requirements. Differences of information are in a number of legal regulations of the European Union and of the Czech Republic too. In this article is this theme described completely for the each type of meat and for different food packaging method (prepacked, non-prepacked - packed on the sales premises at the consumer?s request or prepacked for direct sale).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    33

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    6-12

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus